EU-maan kansalaisen muutto Suomeen

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Martta19

EU-maan kansalaisen muutto Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Martta19 » 11 Elo 2019, 09:33

Hei,

Poikaystäväni on EU-maan kansalainen ja on muuttamassa vakituisesti Suomeen tänä syksynä. Hänen on tarkoitus päästä työelämään heti kuin mahdollista. Kotimaassaan hänellä oli jo vakituinen työpaikka, jonka hän jättää taakseen muuttaessaan Suomeen. Kysymys kuuluukin: Onko hänen kuitenkin mahdollista saada työttömyysturvaa sen ajan, kun hän etsii töitä?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:791
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: EU-maan kansalaisen muutto Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 12 Elo 2019, 09:31

Hei Martta19!

Poikaystäväsi oikeus sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin selvitetään, kun hän hakee Kelasta etuutta ensimmäistä kertaa Suomen muuttonsa jälkeen. Hänen pitää täyttää etuushakemuksen lisäksi Kelan asiointipalvelussa Ilmoitus Suomeen muutosta tai toimittaa Kelaan lomake Muutto Suomeen (Y77). Tämän ilmoituksen ja etuushakemuksen saatuamme käsittelemme asian ja annamme päätöksen. Etukäteisiä ratkaisuja ei voida antaa.

Oikeus työttömyysetuuteen edellyttää työnhakijaksi ilmoittautumista TE-toimistoon. TE-toimisto selvittää työnhaun edellytykset.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Curry

Re: EU-maan kansalaisen muutto Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Curry » 27 Maalis 2020, 11:20

Tähän ketjuun olisi hyvä lisätä, että Kelan mielipide tukiasioihin on epäolennainen niin kauan, kun Migrin EU-kansalaisen rekisteröintipäätös on vaiheessa tai tekemättä. Työttömäksi työnhakijaksi ei voi ilmoittautua ennen rekisteröinnin hyväksymistä.

Migri taas vaatii joko avioliittoa, parisuhteen suomalaisen osapuolen asumista vähintään 3 kk ajan kumppanin kanssa toisessa EU-maassa, 2 vuotta kestänyttä avoliittoa tai riittäviä varoja elämiseen. Joku näistä on täytyttävä ennen kuin oleskelun rekisteröinti hyväksytään, joten työkkäriin ei ole asiaa jos tulee maahan työttömänä ja ilman, että joku muu yllämainituista ehdoista täyttyy. Riittäviin varoihin ei ole olemassa määrättyä summaa, mutta ainakaan meidän tapauksessa 500 €/kk työttömyysraha kotimaasta ei riittänyt, vaan edelleen vuoden Suomessa oleskelun jälkeen Migri panttaa rekisteröintiä ja näin kaikki perusturva on poissa laskuista. Esimerkiksi terveyskeskuksessa hoidetaan vain hätätapauksessa EU-kansalaisen sairaanhoitokortilla, mutta pienempien vaivojen suhteen lyövät lapun luukulle ja pitäisi mennä yksityiselle.

Itse olisin toivonut saavani tämän kaiken tietooni, kun asioista kyselimme ennen puolisoni maahanmuuttoa. Toivottavasti tiedosta on apua jollekin muulle, joka vastaavaa on suunnittelemassa.