Aikainen paluu Suomeen

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Marvella
Viestit:1
Liittynyt: 08 Heinä 2020, 16:25

Aikainen paluu Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Marvella » 08 Heinä 2020, 16:40

Moikka!

Muutin Suomesta Lontooseen työn perässä helmikuun lopussa ja tarkoitus oli palata vasta joulukuussa. Koronatilanne ja työtarjous Suomesta kuitenkin muuttivat suunnitelmia ja muutin takaisin jo nyt. Oli siis tarjoitus olla ulkomailla yli 6 kk, mutta suunnitelmat muuttuivat. Kesäkuussa sain Kelalta kirjeen, jossa kerrottiin, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei enää ole pätevä.

Olen tehnyt muuttoilmoituksen digi- ja väestötietovirastolle, mutta mitä tietoja ja lomakkeita Kelalle tulisi lähettää? Onko minulla vielä kansalaisen oikeuksia?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:789
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Aikainen paluu Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 10 Heinä 2020, 09:51

Hei!

Ulkomailta palaava henkilö, joka ei ole ulkomailla ollessaan ollut oikeutettu Kelan etuuksiin, voi saada oikeuden asumisperusteisiin etuuksiin, kun hän muuttaa takaisin Suomeen vakinaisesti. Digi- ja väestötietovirastoon tekemän muuttoilmoituksen lisäksi tulee tehdä Kelaan ilmoitus Suomeen paluusta sekä etuus- tai Kela-korttihakemus. Oikeus Kelan etuuksiin selvitetään etuushakemuksen yhteydessä. Voit lukea lisää Suomeen paluusta täältä.

Voit ilmoittaa Suomeen paluusta Kelan asiointipalvelussa (Hakemukset ja ilmoitukset > Oikeus Suomen sosiaaliturvaan) tai hakemuslomakkeella Y77 (Suomeen muutto). Uutta Eurooppalaista sairaanhoitokorttia voit hakea Kelan asiointipalvelussa (Hakemukset ja ilmoitukset > Eurooppalainen sairaanhoitokortti) tai hakemuslomakkeella SV193 (Eurooppalainen sairaanhoitokortti). Jos et hae Eurooppalaista sairaanhoitokorttia, sinun tulee hakea Kela-korttia. Voit hakea uutta Kela-korttia lähettämällä asiaa koskevan viestin Kelan asiointipalvelussa tai täyttämällä hakemuslomakkeen SV157. Lisätietoja Kelan korteista voit lukea täältä.


Ystävällisin terveisin,

Sara | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi