Kela-korvaukset

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
kuukuukuu

Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja kuukuukuu » 21 Elo 2020, 15:46

Aviopuolisoni on muuttamassa Suomeen ja hakemassa ensimmäistä oleskelulupaansa.

Hänellä on käytössään säännöllinen lääkitys, eli Suomeen muuttaessaan hänen täytyy mennä lääkäriin, pyytää lääkkeisiin resepti ja hakea ne apteekista.

Onko hän jo ensimmäisellä oleskeluluvalla oikeutettu näihin asioihin ja Kela-korvauksiin?

Täytyykö Suomessa asua tietty aika ennenkuin on oikeutettu Kela-korvauksiin? Tai onko vasta vakituisella oleskeluluvalla oikeutettu Kela-korvauksiin?

Eroaako Kela-korvausten tms. määrät kansalaisten saamista etuuksista?

Avatar
Vieras

Re: Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Elo 2020, 17:35

Kun saa oleskeluluvan, voi heti Suomeen muutettuaan hakea Kelan etuuksia. Suomeen muutto pitää olla vakinaista, jossa tässä tapauksessa ilmeisesti on kysymys. Ilmoitus Suomeen muutosta pitää tietysti tehdä Digi- ja väestötietovirastoon ja myös Kelaan, jos aikoo Kelan etuuksia saada.

Avatar
Vieras

Re: Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Elo 2020, 19:19

Kelakorvausta ei saa ennen kuin on oleskelulupa.Sinun pitää maksaa hänen lääkkeensä.Kelan etuuksiin ei ole oikeutta ennen oleskelulupaa.Ystäväni vaimo odotti oleskelulupaa 9 kk ja hänellä ei ollut oikeutta etuuksiin eikä kelakoravukseen ennen lupaa.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:864
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 24 Elo 2020, 08:40

Hei kuukuukuu!

Puolisosi oikeus sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin selvitetään, kun hän hakee Kelasta etuutta ensimmäistä kertaa Suomeen muuttonsa jälkeen. Hänen pitää täyttää etuushakemuksen lisäksi Kelan asiointipalvelussa Ilmoitus Suomeen muutosta tai toimittaa Kelaan lomake Muutto Suomeen (Y77). Puolisollasi pitää olla oleskelulupa, jotta oikeus Suomen sosiaaliturvaan voidaan selvittää. Tämän lisäksi tulee ilmoittautua Digi- ja väestötietovirastoon.

Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin. Korttia näyttämällä saa apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluista, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 31 Elo 2020, 17:25

Kysyn asiaa ex mieheni puolesta. Hän asuu pysyvästi Ruotsissa ja tuli Suomeen asioita hoitamaan heinäkuun lopulla. Hän joutui satamasta ambulanssikyydillä sairaalaan johon jäi hoitoon viikoksi. Potilaalla oli mukanaan vanhentunut eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kysymys kuuluu : laskuttaako pelastuslaitos kuljetuksen kokonaan potilaalta. Potilas sai laskun kuljetuksen omavastuusta sekä Kelan päätöksen jossa kuljetuskulut aluepelastuslaitokselle evätään.
Potilas on nyt tilannut ja saanut uuden Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
Terveisin Joutseno

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:864
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Kela-korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 02 Syys 2020, 09:59

Hei!

Kela korvaa Suomen yksityisessä terveydenhuollossa aiheutuneita hoitokustannuksia sekä hoitoon liittyviä lääke- ja matkakustannuksia, jos sairaanhoidon kustannuksista on vastuussa toinen EU- tai Eta-maa tai Sveitsi.

Kela ei korvaa julkiselle terveydenhuollolle maksamia kustannuksia. Jos hän on maksanut itse Suomen julkisessa terveydenhuollossa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kustannukset, voi hän hakea jälkikäteen korvausta omasta sairausvakuutuslaitoksesta.

Jos hän katsoo, että hänen olisi pitänyt saada hoito asiakasmaksulla, voi ensisijaisesti pyytää hoidonantajaa oikaisemaan laskun. Esitä hoidonantajalle voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi