Ulkomailla asuessa aloitetun hoidon jatkaminen Suomessa

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
vaissau1

Ulkomailla asuessa aloitetun hoidon jatkaminen Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja vaissau1 » 15 Loka 2020, 17:24

Hei. Fiktiivinen tilanne: Henkilölle A on tehty leikkaus, jossa hänelle on laitettu jalkaan ruuvi. Hoidon aikana hän asui ulkomailla ja ei ollut tietenkään oikeutettu Kelan korvauksiin. A muuttaa Suomeen ja myöhemmin jalassa ollut ruuvi katkeaa. Onko A oikeutettu Kelan korvauksiin uudesta hoidosta normaalisti, jos hoitoa joudutaan jatkamaan/uusimaan nyt Suomessa esim. ulkomailla tehdyn hoitovirheen takia?

Avatar
Vieras

Re: Ulkomailla asuessa aloitetun hoidon jatkaminen Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Loka 2020, 17:50

Tule suomeen hoitoon jos suhtautuminen on jo valmiiksi tuollainen.Miksi otat ulkomailla riski että tulee hoitovirhe.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:864
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla asuessa aloitetun hoidon jatkaminen Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 16 Loka 2020, 08:32

Hei!

Suomessa oikeus julkiseen terveydenhoitoon määräytyy kotikunnan mukaan. Henkilö, jolla on Suomessa kotikunta, saa kaiken tarvitsemasi hoidon julkisessa terveydenhuollossa ja maksaa hoidosta kuntakohtaisen asiakasmaksun. Kotikunnan kirjaa Digi- ja väestötietovirasto. Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Henkilö on myös oikeutettu Kelan etuuksiin, esimerkiksi Kela-korttiin, jos hän kuuluu Suomen sosiaaliturvaan Suomeen paluun jälkeen. Hänen tulee Suomeen saapumisen yhteydessä tehdä Kelalle ilmoitus Suomeen paluusta. Hän voi tehdä sen Kelan Asiointipalvelussa kohdassa ”Hakemukset ja ilmoitukset” – ”Oikeus Suomen sosiaaliturvaan”, täyttämällä lomakkeen Y77 tai soittamalla Kelan kansainvälisten tilanteiden numeroon.

Ystävällisin terveisin
Jussi | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi