Muutto takaisin ulkomaille ja sosiaaliturvan/sairausvakutuksen säilinen työnteon perusteella

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
kadrikko
Viestit:3
Liittynyt: 25 Helmi 2019, 13:53

Muutto takaisin ulkomaille ja sosiaaliturvan/sairausvakutuksen säilinen työnteon perusteella

Lukematon viesti Kirjoittaja kadrikko » 12 Huhti 2021, 09:07

Mitä tapahtuu sosiaaliturvalle ja sairausvakutukselle sekä muille kelan etuuksille, jos puolisoni muutta takaisiin kotimaahan (EU-maahan), mutta jatkaa pääsääntöisesti työskentelyä Suomessa toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella ja perhe jää Suomeen?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:974
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto takaisin ulkomaille ja sosiaaliturvan/sairausvakutuksen säilinen työnteon perusteella

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 14 Huhti 2021, 09:57

Hei!

EU-maissa sosiaaliturva määräytyy ensisijaisesti työskentelyn perusteella niin, että se maa, missä työ tehdään, vastaa työntekijän sosiaaliturvasta.

Jos tarkoitat, että puolisosi jatkaa muuttonsa jälkeen työskentelyä vain Suomessa, hänen sosiaaliturvastaan ja sairausvakuutuksestaan vastaa edelleen Suomi.

Jos tarkoitat, että puolisosi työskentelee muuton jälkeen sekä kotimaassaan että Suomessa, hänen tulee olla yhteydessä asuinmaansa sosiaaliturvalaitokseen selvittääkseen oikeutensa sosiaaliturvaan. Jos puolisosi työskentelee suomalaiselle työnantajalle niin, että hän tekee osan työstään etänä kotimaastaan käsin, hänen tulee ottaa yhteyttä Eläketurvakeskukseen (ETK) sosiaaliturvansa selvittämiseksi.

Puolisosi tulee joka tapauksessa ilmoittaa Kelaan muutostaan ulkomaille ja tehdä muuttoilmoitus Digi- ja Väestötietovirastoon.

Ystävällisin terveisin
Johanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi