Muutto Kanadaan

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
hesmus

Muutto Kanadaan

Lukematon viesti Kirjoittaja hesmus » 04 Elo 2021, 13:51

Hei,

Olen muuttamassa ensi kuun lopussa Kanadaan aviomieheni luokse. Saavuttuani aloitan hakuprosessin pysyvän maassaololuvan sekä työluvan saamiseksi. Työluvan saamiseen arvioidaan menevän 4-5 kuukautta. Aviomeheni tulot eivät ole kovin suuret. Pystynkö Suomen Kelan kautta hakemaan jonkinlaista työttömyys-, asumis- tai toimeentulotukea tuolle ajalle?

Avatar
Vieras

Re: Muutto Kanadaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Elo 2021, 14:25

Asumistukea ja toimeentulotukea ei myönnetä ulkomaille.Niitä myönnetään vain Suomessa syntyviin kustannuksiin.Työmarkkinatukea ei makseta ulkomaille.

Avatar
Nbvcx

Re: Muutto Kanadaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Nbvcx » 04 Elo 2021, 16:13

Työttömyysetuuden saajan tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä eli on otettava työtarjous vastaan

Avatar
Vieras

Re: Muutto Kanadaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 04 Elo 2021, 16:25

Jos asut ulkomailla vakinaisesti (eli yli 6 kuukautta), et yleensä voi saada Kelan etuuksia. Etuuksien maksaminen päättyy muuttopäivään.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1054
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto Kanadaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 05 Elo 2021, 08:54

Hei hesmus!

Sinun tulee ilmoittaa ulkomaille muutosta Kelaan. Voit tehdä ilmoituksen OmaKelassa (Ilmoita muutoksista > Oikeus Suomen sosiaaliturvaan), paperilomakkeella Y38 tai soittamalla asiakaspalveluumme. Muistathan ilmoittaa ulkomaille muutosta myös Digi- ja väestötietovirastoon.

Ulkomaille muuton ollessa vakinainen, päättyy oikeus Kelan etuuksiin ja sosiaaliturvaan yleensä muuttopäivään. Tilapäisenä ulkomailla oleskeluna voidaan pitää enintään 6 kuukauden oleskelua. Voit lukea lisää täältä.

Ystävällisin terveisin
Nelli | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi