Ulkomailla asuvan muuttoilmoitus tilapäisestä pysyväksi

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
DrB

Ulkomailla asuvan muuttoilmoitus tilapäisestä pysyväksi

Lukematon viesti Kirjoittaja DrB » 24 Marras 2021, 13:09

Hei,

Keväällä 2021 perheemme muutti puolison kotimaahan, joka sijaitsee toisessa EU-valtiossa. Muutto tapahtui äitiyslomani jo alettua, joten Kela maksaa minulle vanhempainpäivärahaa äitiysloman loppuun kevät-talvelle 2022 asti. Keväällä 2021 kun muutimme ulkomaille ilmoitin Kelaan sekä Digi- ja Väestövirastoon ulkomaan kotiosoitteemme tilapäiseksi ja Suomen osoitteen pysyväksi osoitteeksi, sillä tarkoitus oli oleilla ulkomailla vain äitiysloman ajan ja muuttaa sitten takaisin Suomeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että jäämme toistaiseksi pysyvästi ulkomaille. Voinko tehdä ilmoituksen Kelalle pysyvästä ulkomaillemuutosta jo etukäteen (nyt marraskuussa?), ja ilmoittaa, että tilapäinen muutto muuttuu pysyväksi muutoksi vasta kevät-talvella 2022, eikä vielä ilmoituksenteko hetkellä, vaikka olemme jo täällä fyysisesti? Mietin asiaa siksi, että jos Kela saa tietää, että jäämme ulkomaille pysyvästi, niin vanhempainpäivärahojani ei maksetakaan sovitusti äitiysloman loppuun asti. Onko tämä turha murhe? Tarvitsisin kuitenkin Suomen sosiaaliturvan loppumisesta dokumentin jo mielellään hyvissä ajoin, jotta saisin sen toimitettua Verohallintoon ajoissa.

Kiitos tuhannesti vastauksesta!

Yt. Dr. B

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1094
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomailla asuvan muuttoilmoitus tilapäisestä pysyväksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 26 Marras 2021, 10:05

Hei DrB!

Ilmoita Kelalle heti kun esimerkiksi tiedät, että jäätkin pidemmäksi aikaa ulkomaille. Suomen sosiaaliturva katkeaa mutta jos olet muuttanut vanhempainpäivärahakaudella Suomesta toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, vanhempainetuuden maksaminen Suomesta jatkuu muutosta huolimatta maksukauden loppuun.

Tarkemmin tilanteestasi tai dokumenttien pyytämisessä ohjaan sinua olemaan yhteydessä OmaKelassa viestillä tai puhelimitse asiakaspalveluumme. Kelan kansainvälisten tilanteiden numeroon pääset täältä.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi