Tilapäinen vai pysyvä muutto?

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
joulupukki123

Tilapäinen vai pysyvä muutto?

Lukematon viesti Kirjoittaja joulupukki123 » 29 Marras 2021, 11:09

Hei,

Asun tällä hetkellä Suomessa kahden tyttäreni kanssa. Poikaystäväni/Lasteni isä asuu ja työskentelee Saksassa. Tarkoituksenamme on muuttaa tyttäremme kanssa Saksaan tammikuusta 2022 huhtikuuhun 2022 eli noin kolmeksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen meidän on tarkoitus tulla Suomeen takaisin noin huhtikuusta syyskuuhun ja tämän jälkeen taas palata Saksaan syyskuusta vuoden loppuun saakka.

Onko tällöin kyseessä tilapäinen vai pysyvä muutto ulkomaille? Tuleeko minun siirtää lapseni Saksan sosiaaliturvan piiriin vai jäävätkö he Suomen sosiaaliturvaan? Toinen lapsistani on vasta muutaman viikon ikäinen eli hänellä on luvassa Saksassa monia täkäläisiä neuvolakäyntejä ja rokotuksia nyt tammikuun ja huhtikuun välillä. Mikäli lapsemme pysyvät Suomen sosiaaliturvassa, pystynkö käyttämään Euroopppalaista sairaanhoitokorttia näissä tapauksissa?

Saan itse tällä hetkellä kelalta vanhempainpäivärahaa kesään saakka, ja ymmärtääkseni säilyn Suomen sosiaaliturvassa siihen saakka. Olenko ymmärtänyt tämän oikein? Siirrynkö sitten kesän jälkeen Saksan sosiaaliturvan piiriin mikäli olemme Saksassa syyskuusta vuoden loppuun?

Kiitos paljon etukäteen vastauksesta!

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1189
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Tilapäinen vai pysyvä muutto?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 01 Joulu 2021, 09:49

Hei joulupukki123!

Suomesta alkanut vanhempainrahakausi maksetaan loppuun, oli kyseessä vakinainen tai tilapäinen muutto. Mikäli vanhempainrahasi on edeltäviin työtuloihin perustuva, säilyt myös sairausvakuutettuna Suomessa päivärahakauden ajan, vaikka muutto katsottaisiin vakinaiseksi. Alaikäiset lapset voisivat täten myös säilyä kauttasi Suomen sosiaaliturvassa. Tällöin myös Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia voisi käyttää.

Jos muutat ulkomaille tilapäisesti eli alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos oleskelet ulkomailla toistuvasti tilapäisiä jaksoja, oikeutesi etuuksiin riippuu siitä, missä maassa sinun katsotaan asuvan vakinaisesti. Arviointi on tapauskohtaista ja perustuu asiakkaan kokonaistilanteeseen. Voit lukea lisää täältä. Kysy Kelasta-palstalla voidaan neuvoa vaan yleisellä tasolla, joten suosittelemme ottamaan yhteyttä puhelimitse tai Omakelan kautta, jotta voimme antaa henkilökohtaisempaa neuvontaa.

Ystävällisin terveisin
Santeri | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela