Muutto ulkomaille

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
dorotheak
Viestit:2
Liittynyt: 11 Touko 2022, 22:23

Muutto ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja dorotheak » 11 Touko 2022, 22:31

Hei
Olen ajatellut muuttavani ulkomaille (serbiaan), mutta en ole varma miten siellä tulen pärjäämään jos en löydä töitä heti saavuttuani (saako mitään asunistukea tai muita tukija jos saa töitä tai ei). Lisäksi olen miettinyt jos haluaisi mennä yksityiseen yliopistoon niin saako sitten mitään opintotukea. Ajattelisin olevani ulkomailla ainakin 5 kuukautta, mutta enemmän jos mahdollista.
D

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1189
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 13 Touko 2022, 10:01

Hei dorotheak!

Pääsääntöisesti oikeus Kelan etuuksiin ja sosiaaliturvaan voi säilyä tilapäisen (max. 6 kuukautta) ulkomailla oleskelun ajan. Joitakin maksussa olevia etuuksia on siis mahdollista saada ulkomaille tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana. Yleistä asumistukea ei kuitenkaan makseta ulkomailla sijaitsevaan asuntoon. Myöskään esimerkiksi perustoimeentulotukea ei makseta ulkomaille.

Jos lähdet EU-alueen ulkopuolelle, on mahdollista säilyä Suomen sosiaaliturvassa vaikka työskentelisit ulkomailla, kunhan oleskelu siellä on tilapäistä (max 6 kuukautta). Työskentelyn aloittamisesta tulisi kuitenkin ilmoittaa, koska se voi vaikuttaa joihinkin etuuksiin. EU-maissa työskentely lyhyenkin ajan sen sijaan aiheuttaa sen, että oikeus Suomen sosiaaliturvaan päättyy. Jos sen sijaan lähdet opiskelemaan päätoimisesti EU-alueelle tai EU:n ulkopuolelle, oikeus sosiaaliturvaan Suomessa voi säilyä, vaikka opiskelu kestäisi yli 6 kuukautta, jos se katsotaan päätoimiseksi.

Suosittelen ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme, jotta tilanteesi voidaan selvittää ja antaa henkilökohtaisempaa neuvontaa.

Siirrän kysymyksesi Kysy opiskelijoiden etuuksista -palstalle opintotukeen liittyvän kysymyksesi osalta. Pääset kysymykseesi tämän linkin kautta: https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=30&t=96454.

Ystävällisin terveisin
Santeri | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela