sairausvakuutusmaksu Saksa/Espanja/Suomi

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
MKKDE
Viestit:1
Liittynyt: 12 Touko 2019, 13:19

sairausvakuutusmaksu Saksa/Espanja/Suomi

Lukematon viesti Kirjoittaja MKKDE » 12 Touko 2019, 13:38

Asun ja olen töissä Saksassa. Työni loppuu heinäkuussa ja voisin siirtyä eläkkeelle. Eläkettä saisin sekä Suomesta että Saksasta. Tarkoitus on muuttaa elokuussa Espanjaan. Jos anon eläkettä Saksassa, jäisin Saksan sairausvakuutuksen piiriin loppuiäkseni (ainakin Techniker Krankenkasse väittää näin). Seurauksena olisi 500 euron kuukausimaksu eli 20v aikana 100000 euroa. Vaikka anoisin Espanjassa eläkettä olisin silti Saksan järjestelmässä, ilman mahdollisuutta poistua siitä (ns. pflichtversichert) ja tuo 500 euroa/kk maksu säilyisi. Mutta jos muuttaisin ensin Suomeen pääsisin sen sairausvakuutusjärjestelmän pariin ja säästäisin 100000 euroa. Siellä kannattaisi anoa ensin Suomen ja sitten Saksan eläkettä. Sen jälkeen voisi muuttaa Espanjaan. Onko muita mahdollisuuksia välttää kyseinen Saksan sairusvakuutusmaksu?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:769
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: sairausvakuutusmaksu Saksa/Espanja/Suomi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 13 Touko 2019, 09:37

Hei MKKDE!

Saksan sairausvakuutusmaksuun emme voi Kelassa ottaa kantaa. Ohjaan sinua olemaan edelleen yhteydessä paikalliseen vastaavaan laitokseen tässä toisen maan järjestelmää koskevassa kysymyksessä.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi