Opinnot Virossa ja isyyspäiväraha

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Antti2

Opinnot Virossa ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Antti2 » 14 Touko 2019, 05:40

Hei
Olen aloittamassa syyskuussa päätoimiset opinnot Virossa, ja samoihin aikoihin ex-puolisoni saa yhteisen vauvamme. En saa opintotukea,koska Virosta maksetaan apurahaa (väitöskirja). Olenko oikeutettu isyysrahaan? Olen siis ihan suomalainen ja asunut aina Suomessa.

Avatar
Vieras

Re: Opinnot Virossa ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Touko 2019, 17:18

Isyysrahaa saataessa hoidetaan vauvaa.

Avatar
Alkup

Re: Opinnot Virossa ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Alkup » 15 Touko 2019, 07:28

Niin, olisin tietysti tulossa hoitamaan vauvaa.tiedoksi kommentoijalle. Heti kun vauva syntyy, isyysrahaa saa äidin kanssa samaan aikaan

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:435
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Opinnot Virossa ja isyyspäiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 15 Touko 2019, 10:56

Hei Antti2!

Koska saat apurahaa Virosta, olethan ensisijaisesti yhteydessä Viron laitokseen sosiaaliturvasi selvittämisestä. Ilmoitathan myös Kelaan oleskelustasi Virossa.

Jos et ole oikeutettu sosiaaliturvaan Virossa, voit hakea isyysrahaa Kelalta. Isyysrahan saaminen edellyttää lapsen hoitoon osallistumista. Kuitenkaan sinun ei tarvitse asua lapsen kanssa, vaan riittää, että hoidat lasta isyysvapaasi ajan. Isyysrahaa voi saada enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Tästä isä voi pitää isyysvapaata yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1-18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaasta on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi