Suomen sosiaaliturva, voiko eläkeläinen menettää jotain?

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
matkasuunnittelu
Viestit:2
Liittynyt: 21 Touko 2019, 17:24

Suomen sosiaaliturva, voiko eläkeläinen menettää jotain?

Lukematon viesti Kirjoittaja matkasuunnittelu » 21 Touko 2019, 17:59

Luin että tilapäisen oleskelun raja lyhenee puoleen vuoteen. Kiinnostaa että mitä eläkeläinen menettäisi jos olisi pitempään. Olen yrittänyt lukea mitä sosiaaliturvaan kuuluu mutta luettelot ei kata kaikkea. Mutta jos on työeläke, ei kai siinä ole mitään osiota jonka menettäisi? En saa työttömyyskorvausta enkä lapsilisää enkä toimeentulotukea enkä kuntoutusta. Mitä terveydenhuollon puolella tapahtuisi? Minulla on matkavakuutus ja eurooppalainen sairasvakuutuskortti. Näihin kuuluu korvaukset äkillisistä sairastumisista. Lääkkeiden kelaosuudet olisi yksi teoreettinen kohta mutta jos ei muutenkaan ole sellaisia lääkityksiä. Se mikä lähinnä pelottaa suomen sosiaaliturvan menettämisessä, on että jos sairastuisi johonkin vakavampaan kuten esimerkiksi syöpään ja jos joutuisi leikkaukseen tai muuhun kalliiseen hoitoon, niin onko tällaiset mahdollisuudet menetetty jos olisi ulkomailla yli puoli vuotta? Tähän kuuluu tietysti myös se että jos joutuisi jollekin kalliille lääkitykselle

Avatar
Vieras

Re: Suomen sosiaaliturva, voiko eläkeläinen menettää jotain?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Touko 2019, 03:51

Eurooppalaisen matkavakuutuksen menetät. Siellä on ehto kuulumisesta suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Avatar
Vieras

Re: Suomen sosiaaliturva, voiko eläkeläinen menettää jotain?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Touko 2019, 03:53

Hups, Luinkin väärin että kyseessä olisi eurooppalaisen matkavakuutus. Joka tapauksessa jos suomesta otettu, tarkista tuo asia.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:435
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Suomen sosiaaliturva, voiko eläkeläinen menettää jotain?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 24 Touko 2019, 11:29

Hei matkasuunnittelu!

Suomen sosiaaliturvaa ja eläkkeiden maksamisesta ulkomaille koskeviin kysymyksiisi olikin jo vastattu toisessa viestissä. Löydät vastauksen täältä.

Jos muutat vakinaisesti toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja saat eläkettä Suomesta, Kela tutkii oikeutesi saada sairaanhoitoa asuinmaassasi siten, että Suomi maksaa hoitosi. Jos Kela myöntää sinulle hoito-oikeustodistuksen S1, toimita se uuden asuinmaasi sairausvakuutuslaitokseen rekisteröitäväksi. Asuinmaasi laskuttaa sairaanhoitosi kustannukset Kelalta.

Jos olet oikeutettu S1-todistukseen Kelasta, saat myös eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka kääntöpuoli on limenvihreä. Saat tällaisella eurooppalaisella sairaanhoitokortilla Suomen julkisessa terveydenhuollossa kaiken tarvitsemasi sairaanhoidon asiakasmaksun hinnalla. Saat korvausta yksityisen terveydenhuollon kustannuksista, lääkeostoista ja sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista. Lisäksi sinulla olisi eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla oikeus toisessa EU-tai Eta maassa tai Sveitsissä tilapäisen oleskelun aikana lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon.

Muussa kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä oleskeleva maksaa itse uudessa asuinmaassa saadun sairaanhoidon kustannukset.

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi