Puolen vuoden oleskelun sääntö, miten näytetään

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
matkasuunnittelu
Viestit:2
Liittynyt: 21 Touko 2019, 17:24

Puolen vuoden oleskelun sääntö, miten näytetään

Lukematon viesti Kirjoittaja matkasuunnittelu » 21 Touko 2019, 18:26

Kun eläkeläinen lähtee ulkomaille, saa hän käsittääkseni nykyisten sääntöjen mukaan oleskella ulkomailla puoli vuotta ja siinä pysyä Suomen sosiaaliturvaan oikeutettuna. Miten se puoli vuotta lasketaan jos matkustaa tiheään Suomen ja kohdemaan väliä. Onko joka lentomatkasta lähetettävä ilmoitus kelaan, matka ja paluu vaikka olisi kuinka tiheään? Lasketaanko puoli vuotta siten että lasketaan yhteen ne viikot/päivät jotka on ollut kohdemaassa, vaikka mukaan ei mahtuisi yhtään kolmen kuukauden pituista jaksoa ja pisin olisi 6 viikkoa? Eikö tämä koskisi kaikkia pallontallaajia ja interrailareita jotka vaihtavat tiheään maisemaa? Jos joku innokas matkailija reissaa eri maissa niin että päiviä tulee yhteensä yli puolen vuoden verran niin meneekö häneltäkin sosiaaliturva? Kun raja ilmoittamisvelvollisuuteen on 3kk oleskelu ja jos joku matkustaa koko ajan niin ei siitä tule 3 kuukauden pätkää. Millainen ilmoittamisvelvollisuus siinä silloin on?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:227
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Puolen vuoden oleskelun sääntö, miten näytetään

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 22 Touko 2019, 15:55

Hei nimim. matkasuunnittelu!

Eläkkeensaajiin sovelletaan samoja tilapäisen ja vakinaisen asumisen periaatteita kuin muihinkin ulkomaille muuttaviin. Tavallisesti siis alle 6 kuukaudeksi ulkomaille muuttavat eläkeläiset säilyttävät oikeutensa Kelan etuuksiin, mutta yli 6 kuukautta yhdenjakoisesti ulkomailla asuvat eläkeläiset eivät ole oikeutettuja Kelan etuuksiin. Eläkeläisen oikeuteen Kelan etuuksiin vaikuttaa myös se, muuttaako hän toiseen EU:n jäsenmaahan vai muuhun maahan (ei EU-maa), koska arvio perustuu EU-maahan muutettaessa EU-säädöksiin ja muuhun maahan muuttaessa Suomen vakuuttamislakiin.

Kelaan tulee jättää ilmoitus liittyen ulkomailla oleskeluun. Ilmoituksessa voit kertoa oleskelun luonteesta ja että eri pituisia jaksoja tulee olemaan säännöllisesti kahden maan välillä useasti. Jos eläkkeensaaja oleskelee ulkomailla toistuvasti kerrallaan alle 6 kuukautta mutta kuitenkin suurimman osan vuodesta, tulee arvioitavaksi, voidaanko häntä enää pitää Suomessa asuvana. Tilanteen mukaan voidaan myös arvioida, mikä maa on hänen etujensa keskus ja siten vastuussa etuuksien maksusta oman lainsäädäntönsä mukaisesti. Kela ratkaisee sosiaaliturvaan kuulumisen ilmoituksen perusteella eikä etukäteisiä ratkaisuja voida antaa.

Eläkkeisiin liittyen tiedoksesi, että jos lähdet ulkomaille tilapäisesti (eli alle 6 kuukaudeksi), Kelan eläkkeet maksetaan ulkomailla oleskelun ajan normaalisti. Kansaneläkkeen maksaminen jatkuu myös silloin, jos muutat EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin vakinaisesti. Muuttaessasi EU-maiden ulkopuolelle yli 6 kuukauden ajaksi, Kelan maksamat eläkkeet työttömyyseläkettä ja takuueläkettä lukuun ottamatta maksetaan enintään vuoden ajan. Takuueläkettä ja eläkkeensaajan asumistukea voi saada ainoastaan silloin, jos ulkomailla oleskelu on tilapäistä. Työeläkkeen ulkomaille maksaminen jatkuu riippumatta siitä, mihin maahan muutat.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Leijonakuningas

Re: Puolen vuoden oleskelun sääntö, miten näytetään

Lukematon viesti Kirjoittaja Leijonakuningas » 23 Touko 2019, 08:43

moi
Olen lukennut Herra42, viestejä asiasta.
Olen samaa mieltä hänen kanssa että, eu 883 lain mukaan ( etuoikeus ) , kuluu Suomen sosiaaliturvaan jos asuu Suomessa ja kuluu Suomen lain säädännön alaisuuteen.( 2§ yhdenlain säädännön alainen).

eli tuo 6kk ei pidä paikkansa eläkeläisiin jotka asuu( automaattisesti lain säädännön alainen) Suomessa

regards

Avatar
plumlak

Re: Puolen vuoden oleskelun sääntö, miten näytetään

Lukematon viesti Kirjoittaja plumlak » 29 Touko 2019, 11:00

tässä vielä yksi asia että riittä että asuu suomessa jos on suomen kansalainen
Hallituksen esitys asumiseen perustuva lain säädäntöön
perustelu Kiinteisiin siteisiin
7a§ Kiinteiden siteiden arviointi vastaa yhteisön lainsäädäntöä sovellettaessa tehtävää arviota henkilön asuinpaikasta. Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on tuomioissaan täsmentänyt käsitettä ja todennut muun muassa
henkilön asuinpaikan olevan hänen toimintansa ja intressiensä keskuspaikka.

Eli eu tuomiistuin on päättännyt että asuin paikka intressien keskuspaikka