Kroatia/Serbia Kaksoiskansalaisen etuudet Suomessa

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
utsin

Kroatia/Serbia Kaksoiskansalaisen etuudet Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja utsin » 18 Kesä 2019, 14:44

Onko Kroatia (eu-maa)/Serbia- kaksoiskansalaisen mahdollista saada Suomeen muuttaessaan työttömyysetuutta tai esim. asumislisää? Hänen aviopuolisonsa, (jolla on sama kaksoiskansalaisuus) on töissä Suomessa, ja tällä puolisolla on kotikunta Suomessa. Heillä on myös lapsia, ja lapsista varmaan saa lapsilisää Suomesta? Perheen on tarkoitus asettua pysyvästi Suomeen.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:483
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Kroatia/Serbia Kaksoiskansalaisen etuudet Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 19 Kesä 2019, 10:21

Hei utsin!

Suomeen vakinaisesti muuttavalla henkilöllä on yleensä oikeus saada Kelan etuuksia muuttohetkestä lähtien. Kela arvioi etuutta hakiessa katsotaanko henkilö Suomessa vakinaisesti asuvaksi. Asumista koskevaan arvioon vaikuttaa esimerkiksi se, että on läheinen perhesuhde Suomessa jo asuvan henkilön kanssa. Etuushakemuksien lisäksi henkilön tulee täyttää joko Kelan asiointipalvelussa Ilmoitus Suomeen muutosta tai toimittaa Kelaan lomake Muutto Suomeen (Y77).

Ystävällisin terveisin
Maija | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Jsuominh
Viestit:1
Liittynyt: 14 Syys 2019, 12:14

Muutto saksasta suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Jsuominh » 14 Syys 2019, 12:45

Hei, veljeni muutto Suomeen. Edes mennyt äitimme oli suomalainen, ja nyt isämme menehdettyä haluaisin saada veljeni Suomeen koska mitään sukulaisia meillä ei enää ole Saksassa mutta äidin puolelta Suomessa meillä paljon sukulaisia. Veljeni on 50% vammainen, ja hakemus uusittava vuosittain sekä saa osittaista työttömyys korvausta saksasta. Minä asun jo yli 20vuotta Suomessa ja meillä molemmilla on Saksan kansalaisuus. Miten kannattaa toimia, koska yksinään hän ei tule toimeen Saksassa.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:483
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Kroatia/Serbia Kaksoiskansalaisen etuudet Suomessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 16 Syys 2019, 09:17

Hei Jsuominh!

Kelan osalta ohjaan toimittamaan lomakkeen Y77 (Muutto Suomeen), sekä etuushakemuksena lomakkeen SV157 (Hakemus - kela-kortti). Kela tarkastelee hakemuksen ja liitteen perusteella muodostuuko oikeus Suomen sosiaaliturvaan ja sairasvakuutukseen ja tiedottaa siitä kirjeellä asiakkaalle. Lähtömaan viranomaisiin ohjaan myös olemaan yhteydessä ja ilmoittamaan paikallisesti mahdollisen muuton tiimoilta, sillä kahden maan sosiaaliturvan piiriin ei voi kuulua samanaikaisesti. Lisää tärkeää tietoa Kelaan ja Suomeen muuttotilanteeseen liittyen löydät verkkosivultamme: https://www.kela.fi/kansainvaliset-tilanteet.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi