Muutto toiseen EU-maahan kesken oikomishoitoprosessin

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Saimio

Muutto toiseen EU-maahan kesken oikomishoitoprosessin

Lukematon viesti Kirjoittaja Saimio » 27 Touko 2020, 11:55

Hei,

Minulla on käynnissä oikomishoito julkisella puolella ja oikomisen ollessa valmis tehdään leuansiirtoleikkaus. Minulla on suunnitteilla muuttaa toiseen EU-maahan työn perässä. Miten hoitoprosessin tulee käymään, eli voinko saada edelleen hoitoa täällä tai voinko halutessani valita Suomen hoitopaikakseni? En tiedä miten kyseisessä maassa hoito on järjestetty, joten hoidon saattaminen loppuun Suomessa olisi mieluinen vaihtoehto. Kyseessä ei ole kosmeettinen toimenpide. Työ kestää todennäköisesti vuoden, ainakin yli 6kk.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:789
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Muutto toiseen EU-maahan kesken oikomishoitoprosessin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 28 Touko 2020, 09:55

Hei Saimio!

Suomessa oikeus julkiseen terveydenhuoltoon kuntalaisen asiakasmaksulla on kaikilla, joilla on Suomessa kotikunta. Kotikunnan kirjaa Digi- ja väestötietovirasto.

Jos sinulla säilyy kotikunta Suomessa, vaikka aloitat työskentelyn ulkomailla, voit edelleen saada hoitoa julkisessa terveydenhuollossa Suomessa. Työskentelymaasi kuitenkin vastaa sosiaaliturvastasi ja hoitosi kustannuksista, joten sinun tulee pyytää työskentelymaastasi hoito-oikeustodistus S1. Rekisteröimällä todistuksen Kelassa, Suomi voi laskuttaa hoitosi kustannukset työskentelymaaltasi.

Löydät tietoa ulkomailla työskentelevän oikeudesta sairaanhoitoon myös Kelan nettisivuilta (katso kohta Ulkomailla työskentelevät).

Ystävällisin terveisin
Johanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi