Kaksoiskansalaisuus ja sosiaaliturva

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Kaksoiskansalaisuusko

Kaksoiskansalaisuus ja sosiaaliturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kaksoiskansalaisuusko » 14 Kesä 2020, 11:36

Hei!
Opiskelen päätoimisesti tutkintoani Ruotsissa, ja harkitsen hakevani Ruotsin kansalaisuutta kolmen vuoden täällä oleskeluni jälkeen, sillä tulevaisuus vaikuttaa vahvasti olevan täällä ja käytännön asioiden hoitaminen (passi yms) helpottuisi huomattavasti.
Opinnot jatkuvat vielä kaksi vuotta ja pohdin miten mahdollinen kaksoiskansalaisuus vaikuttaa Suomen sosiaaliturvaani ja opintotukeen tältä ajalta. Olenko vielä uuden kansalaisuuden saatuani oikeutettu aiemmin myönnettyyn Suomen sosiaaliturvaan ja opintotukeen opintojeni ajaksi, vai kuulunko uuden kansalaisuuden myötä oleskelumaani sosiaaliturvan piiriin ja täten opintotuki tulee hakea myös Ruotsista?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:789
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Kaksoiskansalaisuus ja sosiaaliturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 15 Kesä 2020, 08:53

Hei Nimim. Kaksoiskansalaisuusko!

Yli 6 kuukautta kestäviä opintoja suorittava opiskelija voi yleensä saada Kelan etuuksia ja kuulua Suomen sosiaaliturvaan, jos opinnot katsotaan päätoimisiksi, ne johtavat ammattiin tai tutkintoon, tapahtuvat julkisen hallinnon alaisessa oppilaitoksessa sekä opiskelijalla on ollut oikeus Kelan etuuksiin ennen ulkomaan opintoja. Kansalaisuus ei vaikuta siihen onko henkilöllä oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Voit lukea lisää opiskelijoiden sosiaaliturvasta täältä.

Opintotuen osalta kysymykseesi vastataan opintotuen osiossa. Siirsin kysymyksesi opintotuen kysymyspalstalle: Kysy opiskelijoiden etuuksista > muut opintoetuudet- ja asiat. Pääset kysymykseesi tästä.


Ystävällisin terveisin,

Sara | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi