Palkaton työharjoittelu ja sosiaaliturva?

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
ap2020

Palkaton työharjoittelu ja sosiaaliturva?

Lukematon viesti Kirjoittaja ap2020 » 01 Heinä 2020, 16:27

Kysymykseni koskee Suomen sosiaaliturvassa pysymistä ja palkatonta työharjoittelua ulkomailla. Jos on tutkinto-opiskelija suomalaisessa yliopistossa/ammattikorkeakoulussa, ja lähtee suorittamaan suomalaiseen organisaatioon opintoihin kuuluvaa, palkatonta työharjoittelua EU-alueelle 6-12 kk ajaksi, ilmeisesti pysyy Suomen sosiaaliturvan piirissä?

Entä sitten, jos on jo suoritettu korkeakoulututkinto (eli ei ole enää kirjoilla missään yliopistossa), ja lähtee tutkinnon suorittamisen jälkeen samanlaiseen palkattomaan työharjoitteluun (suomalainen organisaatio) EU-alueelle 6-12 kk ajaksi, miten käy sosiaaliturvan? Näitä harjoitteluja rahoittaa kuitenkin esimerkiksi kulttuurirahastot, CIMO tai TE-toimisto.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:789
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Palkaton työharjoittelu ja sosiaaliturva?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 03 Heinä 2020, 11:47

Hei!

Jos suoritat opintoihin kuuluvaa palkatonta harjoittelua ulkomailla, oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan säilyy yleensä harjoittelun ajan. Tämä edellyttää, että olet kuulunut Suomen sosiaaliturvaan jo ennen ulkomaan harjoittelua. Lisätietoa ulkomailla opiskelevan sosiaaliturvasta löydät täältä. Ulkomailla oleskelusta tulee tehdä ilmoitus Kelaan. Voit tehdä sen asiointipalvelussa kohdasta ”Hakemukset ja ilmoitukset” – ”Oikeus Suomen sosiaaliturvaan”. Toinen vaihtoehto on täyttää lomake Y38 ja toimittaa se Kelaan.

Kysy Kelasta- palsta on vain yleistä neuvontaa varten. Jos haluat henkilökohtaisempaa neuvontaa eri tilanteita koskien, suosittelen, että laitat meille viestiä asiointipalvelun kautta tai soitat kansainvälisten tilanteiden numeroon.

Ystävällisin terveisin
Jussi | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi