Unohtunut muuttoilmoitus ulkomaille

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Huolissaanoleva12

Unohtunut muuttoilmoitus ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja Huolissaanoleva12 » 02 Heinä 2020, 12:34

Onko kyseessä jokin vakava ongelma, jos ei tietämättömyyttään vuonna 2017 ole ilmoittanut väliaikaisesta Espanjaan muutosta? Ollut työsuhteessa Espanjassa n. 1,5v ja tämän takia siis joutunut hakemaan myös siellä sosiaaliturvatunnuksen. Ollut samaan aikaan Suomen sosiaaliturvan piirissä koska ei ole ymmärtänyt tehdä Suomesta muuttoilmoitusta. Ei ole saanut mitään tuloja tai tukia Suomesta. Ainut etuus ollut voimassa oleva Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Asuu jälleen Suomessa, joten kuuluuko taas Suomen sosiaaliturvan piiriin vaikka ei ole ilmoittanut aiemmasta olostaan ulkomailla?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:802
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Unohtunut muuttoilmoitus ulkomaille

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 03 Heinä 2020, 11:42

Hei!

Kiitos viestistäsi.

Ulkomailla työskentelystä tulee aina ilmoittaa Kelaan, vaikka ei olisi etuuksia maksussa. Asiasta tulee ilmoittaa myös jälkikäteen, jos se on jäänyt tekemättä silloin, kun on lähtenyt ulkomaille. Jos työskentelee toisessa EU- tai ETA- maassa, on yleensä oikeus työskentelymaan sosiaaliturvaan. Tämän jälkeen, kun palaa Suomeen vakituisesti, on yleensä oikeus Suomen sosiaaliturvaan.

Tee ilmoitus ulkomailla oleskelusta asiointipalvelussa. Ilmoituksen löydät kohdasta ”Hakemukset ja ilmoitukset” – ”Oikeus Suomen sosiaaliturvaan”. Toinen vaihtoehto on täyttää lomake Y38 ja toimittaa se Kelaan.

Kysy Kelasta- palstalla voidaan antaa vain yleistä neuvontaa. Jos oma tilanteesi mietityttää sinua vielä, suosittelen soittamaan Kelan kansainvälisten tilanteiden numeroon, jotta voimme antaa henkilökohtaista neuvontaa tilanteeseesi.

Ystävällisin terveisin
Jussi | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi