Opintotuki ulkomailla + kesätyö ulkomailla

Miten käy sosiaaliturvani, jos lähden ulkomaille töihin, työnhakuun tai opiskelemaan? Miten saan sairaanhoitoa ulkomailla? Voidaanko perhe-etuuksia tai kansaneläkettä maksaa ulkomaille? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
sktrj
Viestit:3
Liittynyt: 06 Huhti 2021, 13:12

Opintotuki ulkomailla + kesätyö ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja sktrj » 06 Huhti 2021, 13:29

Muutin vuoden alussa ulkomaille vaihtoon ja saan opintotukea. Kyseessä piti olla väliaikainen alle 6 kk muutto. Nyt minulle on tarjoutunut mahdollisuus pidentää reissua kesän yli kesätöiden merkeissä. Muuttaisin kesätöiden loputtua takaisin Suomeen jatkamaan opintojani. Vaikuttaisiko muuton piteneminen yhteenlaskettuna yli 6 kk kestäväksi jo myönnettyyn opintotukeen ulkomailla? Palkan suuruushan voi vaikuttaa tukeen ja mahdolliseen takaisinmaksuun, mutta mitä muuta minun nimenomaan tässä tilanteessa pitäisi huomioida? Miten ilmoitan Kelaan suunnitelmien muutoksesta vai tarvitseeko mitään erikseen ilmoittaa kun en kuitenkaan saisi mitään tukia kesällä?

Kysymys on siirretty opintotuen palstalta.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1059
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Opintotuki ulkomailla + kesätyö ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 09 Huhti 2021, 09:47

Hei sktrj!

Opintotukeen liittyviin kysymyksiin sinulle olikin vastattu toisella palstalla. Vastauksen löydät täältä.

Jos ulkomailla oleskelusi kestää yli 6 kuukautta ja aloitat työt oleskelumaassa, tulee sinun ilmoittaa Kelaan ulkomailla oleskelun jatkumisesta ja työskentelyn aloittamisesta. Voit tehdä ilmoituksen asiointipalvelussa, soittamalla asiakaspalveluumme tai lomakkeella Y38. Ilmoituksen perusteella selvitetään, säilyykö oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla oleskelun ja työskentelyn aikana.

Viestistäsi ei käy ilmi, missä maassa aloitat työskentely. Lyhytkin työsuhde toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä oikeuttaa yleensä työskentelyvaltion sosiaaliturvaan, ja tällöin et voi samanaikaisesti kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Voit lukea lisää oikeudesta sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin ulkomailla täältä.

Kysy Kelasta -palstalla voimme antaa vain yleistä neuvontaa, joten jos haluat tarkempaa tietoa tilanteestasi, suosittelen sinua olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä joko asiointipalvelun kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Ystävällisin terveisin
Nelli | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi