Rätt till social trygghet i Finland vid studier utomlands

Hur går det med rätten till social trygghet om jag reser utomlands för att arbeta, söka jobb eller studera? Hur får jag sjukvård utomlands? Kan familjeförmåner eller folkpension betalas utomlands? │ What happens to the entitlement to social security if I go abroad to work, look for a job or study? How can I get medical treatment abroad? Can family benefits or national pensions be paid abroad?

Moderator: FPA | internationella ärenden

Användarvisningsbild
WiLi96

Rätt till social trygghet i Finland vid studier utomlands

Oläst inlägg av WiLi96 » 13 aug 2019, 12:45

Hej!

Jag har haft ett mellanår i mina studier som jag började i Sverige 2015, och ska nu uppta studierna igen denna höst. Jag har under mitt mellanår stannat kvar i Sverige och delvis jobbat, och har därmed inte haft rätt att omfattas av den finska sociala tryggheten. Jag har ansökt om studiestöd och fått det beviljat from september.
Jag undrar därmed om jag from september igen kommer ha rätt att omfattas av den finska sociala tryggheten, och hur jag i så fall ansöker om detta? Jag kommer inte fortsätta jobba samtidigt som jag studerar.

Användarvisningsbild
Kela | kansainväliset asiat
Inlägg:793
Blev medlem: 14 feb 2019, 10:13

Re: Rätt till social trygghet i Finland vid studier utomlands

Oläst inlägg av Kela | kansainväliset asiat » 14 aug 2019, 15:58

Hei WiLi96!

Vänligen full i och lämna in blanketten Y77r (Anmälan - Flyttning till Finland) och SV157r (Ansökan - FPA-kort). FPA handlägger ditt ärende och ger ett beslut efter processen. Blanketterna samt mera information hittar du på vår hemsida https://www.kela.fi/web/sv/fran-finland ... h-forskare.


Med vänlig hälsning

Mia | FPA internationella ärenden
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi