Isän tuet

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Toimari

Isän tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Toimari » 23 Kesä 2021, 14:47

Hei

Mitä tukia isälle on isyysvapaan lisäksi olemassa ja vaikuttaako tuen määrään miten kun isä on yrittäjä?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32232
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isän tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 23 Kesä 2021, 15:24

Hei Toimari!

Isyysvapaan ajalta isä voi hakea isyysrahaa.

Vanhempainpäivärahat kuten isyysrahat määräytyvät vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Esimerkiksi jos isyysrahaa haetaan lapsesta ensimmäisen kerran 23.6.2021 alkaen, niin vuositulon tarkastelujakso on ajalla 1.5.2020 - 30.4.2021.

Saman lapsen perusteella maksettavat päivärahat lasketaan samojen tulojen mukaan vanhemman siirtyessä päivärahalta toiselle. Esimerkiksi kun isä pitää isyysrahaa useammassa jaksossa, niin jälkimmäisten isyysvapaajaksojen isyysraha lasketaan samojen tulojen perusteella kuin ensimmäinen isyysraha, vaikka isän tulot olisivat sen jälkeen laskeneet tai nousseet.

Jos hakija on YEL- tai MYEL-vakuutettu yrittäjä, niin vuosituloon lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL- ja MYEL-työtulo siltä ajalta, kun se on ollut voimassa. Vuosituloon ei huomioida muita tuloja yrittäjätoiminnasta, esim. palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa. Jos YEL- tai MYEL-vakuutus ei ole ollut tarkastelujaksolla voimassa, niin yritystoiminnasta ei huomioida vuosituloon tuloa lainkaan.

Yleistä asumistukea on mahdollista hakea Suomessa sijaitsevan vakinaisen vuokra-asunnon, asumisoikeusasunnon, osaomistusasunnon tai omistusasunnon asumismenoihin. Yleinen asumistuki on yhteinen koko ruokakunnalle. Päätös yleisestä asumistuesta tehdään yleensä vuodeksi eteenpäin.

Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota tarvittaessa voi hakea.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi