Isyysvapaa

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Isyysvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 26 Kesä 2017, 10:39

Hei! Meillä on nyt vuoden ikäinen lapsi ja elokuussa syntyy toinen. Mies ei ole pitänyt ollenkaan vapaita esikoisen syntyessä mutta nyt olisi tarkoitus pitää toisen syntyessä. Voiko hän pitää siis esikoiselta pitämättömiä vapaita silloin vai onko ne oltava syntyvän lapsen vapaita? Entä voiko vapaalle jäädä silloin kun lapsi syntyy (työnantajalle on ilmoitettu)? Ja missä vaiheessa isyysrahaa haetaan?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26708
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 26 Kesä 2017, 14:58

Hei!

Isyysvapaa on lapsikohtainen. Kun perheeseen syntyy uusi lapsi, isä voi pitää aiemmasta lapsesta pitämättä olevia isyysrahapäiviä yhtäjaksoisesti enintään 24 arkipäivää samaan aikaan, kun äiti on äitiys- tai vanhempainvapaalla uuden lapsen perusteella.

Isyysvapaat aiemmasta lapsesta on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on 2 vuotta. Uuteen lapseen perustuvia isyysrahapäiviä voi äidin kanssa samanaikaisesti pitää enintään 18 arkipäivää.

Yhteensä isä voi siis pitää enintään 42 isyysrahapäivää samanaikaisesti äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden kanssa. Isyysrahaa voi saada kerrallaan kuitenkin vain yhdestä lapsesta.

Isä voi jäädä tässä tapauksessa isyysvapaalle jo ennen uuden lapsen syntymää, koska hän voi hakea isyysrahan esikoisesta. Isyysrahaa toisesta lapsesta voi hakea vasta syntymän jälkeen, mutta esikoisen osalta isyysrahaa on mahdollista hakea jo vaikka nyt.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa. :)

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi