Isyysvapaat/rahat vielä pitämättä

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
niin

Isyysvapaat/rahat vielä pitämättä

Lukematon viesti Kirjoittaja niin » 02 Elo 2017, 13:09

Hei! Meillä nyt lapsi 1v7kk. Äiti on kotona kotihoidon tuella. Isä ei ole vielä pitänyt minkäänlaisia vapaita taikka hakenut mitään rahoja.. onko näihin vielä mahdollisuus? Ja pystyykö niitä hakemaan, vaikka äiti on kotona? Ja jos siihen mahdollisuus, niin vaikuttaako se äidin tukeen? Kuinka näitä haetaan?
En ymmärtänyt sanaakaan teidän sivujen selvityksestä, joten siksi kysyn...

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26363
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaat/rahat vielä pitämättä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 03 Elo 2017, 10:09

Hei niin!

Isä voi pitää isyysrahaa lapsen 2v. syntymäpäivään saakka. Isällä on kaikkiaan oikeus 54 arkipäivän isyyslomaan.

Kun isä ei ole vielä pitänyt yhtään päivää isyyslomaa, voi hän pitää isyyslomaa kaikki 54 arkipäivää enintään 2 jaksossa, kunhan isyysloma päättyy viimeistään lapsen 2v. syntymäpäivänä.

Isyysrahan ajalta äidille ei makseta kotihoidon tukea. Äiti voi isyysrahan aikana tehdä mitä itse haluaa, olla kotona ilman Kelan tukea tai palata töihin, jos se on työnantajalle mahdollista.

Isyysrahaa haetaan Kelan asiointipalvelun kautta sähköisesti tai paperisella SV29a -lomakkeella, joka toimitetaan Kelaan. Isyysraha on haettava viimeistään ennen kuin lapsi täyttää 2v 2kk.

Isyysraha määräytyy aina pääsääntöisesti viimeksi vahvistetun verotuksen työtulojen mukaan, tai isyysrahaa edeltävän 6 kk:n tulojen perusteella.

Hakemuksessa tulee ilmoittaa maksaako työnantaja palkkaa isyysrahakauden ajalta.

Mikäli isyysrahaa haetaan 6 kk:n tuloilla, tai työnantaja maksaa palkkaa isyysrahan ajalta, tulee isyysrahahakemuksen liitteeksi toimittaa työnantajalta y17- lomake 6 kk:n tuloista ja palkan maksusta isyysrahakaudella.

Isän tulee yleensä ilmoittaa työnantajalle yli kuukauden pituisesta isyyslomasta 2 kk ennen isyysloman alkamista. Tämä tulee tarkistaa omasta työehtosopimuksesta.

Terveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi