Isyysvapaan pituus lapsen synnyttyä

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
jenna12344

Isyysvapaan pituus lapsen synnyttyä

Lukematon viesti Kirjoittaja jenna12344 » 04 Elo 2017, 14:31

Hei,
Kysyisin miten isyyslomasta saisi mahdollisimman pitkän lapsen synnyttyä. Jos oletetaan, että isä jää isyyslomalle 7.8.2017, eikä käytä lauantaita isyyslomapäivinä, niin voiko isä olla kotona 30.8. asti? Jolloin isyyslomajaksot olisivat 5päivää+5päivää+5päivää+3päivää. Tällöin isyyslomaa haetaan neljässä erässä mikä on maksimi? Vaikuttaako kaikkien neljän erän käyttö mitenkään loppuihin isyyspäiviin, jotka voi pitää äidin vanhempainrahakauden jälkeen?

Jos isän työnantaja ei maksa palkkaa isyysloman ajalta yhtään, niin kauan isällä kestää, että hän saa Kelalta tuet, jos isyyslomarahoja hakee heti vauvan synnyttyä?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26391
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaan pituus lapsen synnyttyä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Elo 2017, 14:56

Hei jenna12344!

Äidin kanssa samaan aikaan pidettävät 18 isyysrahapäivää voi jakaa 4 erilliseen jaksoon. Mielestäni olet siis laskenut oikein. Jos isä aloittaa isyysloman 7.8.2017 ja pitää 4 erillistä jaksoa, voi isä olla kolmen ensimmäisen viikon aikana isyyslomalla 5 päivää ja neljännellä viikolla 3 päivää.

Jäljelle jäävät 36 isyysrahapäivää isä saa pitää vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen ja ne voi jakaa 2 erilliseen jaksoon. Äidin kanssa samaan aikaan pidetyt isyysrahapäivät eivät vaikuta näiden jaksojen määrään.

Isän kannattaa laittaa hakemus isyysrahasta heti lapsen syntymän jälkeen. Tavoitekäsittelyaika on 4 viikkoa. Kun päätös on tehty, maksetaan päiväraha aina isyysrahajakson päättyessä. Mikäli päätöstä ei siihen mennessä ole tehty, tulee maksu aiemmilta jaksoilta heti päätöksen antamisen jälkeen.

Mukavaa elokuuta!
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi