Isyysraha

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
sallaminna

Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja sallaminna » 25 Syys 2017, 12:19

Mieheni haluaisi pitää isyysvapaata 18päivää minun kanssani samaan aikaan heti sitten, kun lapsi on syntynyt.

Kysymys koskee isyysrahaa jonka mieheni hakee kelasta koska työnantaja ei sitä maksa.

Voiko isyysrahahakemuksen laittaa tulemaan heti lapsen syntymäpäivästä asti, jolloin isä jäisi isyysvapaalle? Kuinka kauan siinä suunnilleen menee, että isä saa isyysrahan käyttöönsä tuolta 18päivältä? Vai pitääkö raha hakea vasta isyysvapaan jälkeen?

Huolemme on se että kuinka pärjäämme vain minun pienellä vanhempainvapaa rahalla tuon ajan kun vuokrakin tulee maksuun ja muuta, jos mieheni saa isyysrahan takautuvasti vasta esimerkiksi monta viikkoa myöhemmin siitä kun isyysvapaa on pidetty?

Toivottavasti sekava selostukseni on edes jokseenkin ymmärrettävä!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27290
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 26 Syys 2017, 10:01

Hei sallaminna!

Isälle tulee isyysraha oikeus lapsen syntymästä, ja isä voi hakea isyysrahaa lapsen syntymästä alkaen. Hakemuksen voi jättää aikaisintaan lapsen syntymäpäivänä.
Hakemuksen käsittelyaika on keskimäärin 4 viikkoa hakemuksen Kelaan saapumisesta. Voitte toki kiirehtiä hakemuksen käsittelyä puhelimitse perheen taloudellisen tilanteen vuoksi hakemuksen jättämisen jälkeen.
Kelan lapsiperheiden asiakaspalvelun puhelinnumero on 020 692 206 ja palvelee arkisin klo 8-17 välisenä aikana.

Hakemuksessa tulee ilmoittaa, ettei työnantaja maksa asiakkaalle palkkaa isyysrahan ajalta. Hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa työnantajalta y17- tuloselvitys isyysrahaa edeltäviltä 6 kk:n ajalta, mikäli isyysrahaa haetaan 6 kk:n tuloilla, eikä vahvistetulla verotuksella.

Syysterveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
sallaminna

Re: Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja sallaminna » 26 Syys 2017, 10:21

Mitä tarkoittaa isyysrahan hakeminen vahvistetulla verotuksella? Onko sillä väliä hakeeko rahan sillä vai viimeisen 6kk tulojen perusteella? Löytyykö tuo y17 lomake kelan sivuilta?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27290
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 27 Syys 2017, 15:21

Hei!

Vanhempainpäivärahat lasketaan yleensä edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Tänä vuonna alkavissa päivärahoissa perusteena käytetään ensisijaisesti vuoden 2015 tuloja.

Mikäli työtulot ovat nousseet vähintään 20 % verotusvuoteen verrattuna, voidaan etuuden perusteena käyttää viimeisen 6 kuukauden tuloja.

Y17- lomake löytyy Kelan sivuilta: www.kela.fi/lomakkeet

Terveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
sallaminna

Re: Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja sallaminna » 27 Syys 2017, 15:49

Hei!

Eli siis ensisijaisesti 2015 tulojen perusteella isyysraha lasketaan?

Mieheni oli tuolloin työttömänä ja aloitti työkokeilun heinäkuussa 2015 ja oli 9e päivärahalla. Lasketaanko isyysraha siis hänen työttömyystuen perusteella vai?

Nyt hän on ollut ns paremmalla palkalla 2016 helmikuusta kun aloitti oppisopimuksella työskentelyn.

Tuntuu että tämä on niin kamalan hankalaa, mikä lomake nyt täytyy täyttää sitten kun hakee isyysrahaa? Katsoin tuota y17 lomaketta niin siinä puhuttiin työnantajalle maksamasta isyysrahasta, kun ei työnantaja maksa miehelleni palkkaa vaan se joudutaan hakemaan kelalta.

Täytetäänkö tuo lomake SV 29a ja isyysraha lasketaan täten vuoden 2015 tuloista vai tehdäänkö se viimeisen 6kk tuloista koska mieheni tulot nousivat hieman vuonna 2016 tähän päivään asti kun vertaa vuoden 2015 työttömyystukea ja päivärahaa?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27290
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 28 Syys 2017, 13:48

Hei!

Jos isä hakee isyysrahaa ensimmäisen kerran alkavaksi tämän vuoden puolella, lasketaan isyysraha ensisijaisesti vuoden 2015 työtulojen mukaan. Jos puolisollasi ei ole ollut työtuloja vuonna 2015, voi hän esittää edeltävän 6 kuukauden tuloja. Hakemuksella tarkistetaan voidaanko niitä tuloja käyttää isyysrahan laskennassa.
Vuoden 2015 työttömyysetuutta ei lasketa työtuloksi.

Puolisosi voi toimittaa isyysrahahakemuksen kela.fi asiointipalvelun kautta tai vaihtoehtoisesti SV 29a-lomakkeella. Toimittakaa hakemus siis vasta, kun lapsi on syntynyt.

Kun isyysrahaa haetaan edeltävän 6 kuukauden tuloilla, ilmoittaa työnantaja isän tulot Y17-lomakkeella. Teidän ei tarvitse sitä hakemusta täyttää vaan sen tekee puolisosi työnantaja. Lomakkeessa tosiaan kysytään myös muita tietoja mutta niistä ei teidän tarvitse välittää vaan työnantaja ilmoittaa tarvittavat tiedot. Puoliso vain pyytää työnantajalta lomakkeen täytettynä tai työantaja voi toimittaa sen myös suoraan Kelaan.

Toivottavasi tämä selvensi hieman asiaa.

Syysterveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi