Vanhempainvapaa ja hoitovapaa

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Vanhempainvapaa ja hoitovapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 29 Syys 2017, 12:14

Perheen äiti menee töihin toisen lapsen ollessa 2 v 4 kk ja toisen lapsen ollessa 9 kk. Äiti on ensin töissä kaksi viikkoa täydellä työajalla, ja sen jälkeen perjantaisin ja lauantaisin. Perheen isä jää kotiin hoitamaan lapsia ensin kahdeksi viikoksi ja sitten on töistä poissa perjantait. Lauantait ovat muutenkin vapaat.

Mitä tukea isä voi saada kotona ollessaan? Isyysvapaata on jäljellä, tuleeko se käyttää ennen kuin voi käyttää vanhempainvapaata? Voiko vanhempainvapaata pitää osissa, ts. olla viikosta ainoastaan perjantait vanhempainvapaalla niin kauan että vanhempainvapaapäivät on käytetty? Kuinka paljon aikaisemmin näitä etuuksia tulee hakea?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27216
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Vanhempainvapaa ja hoitovapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Loka 2017, 08:43

Hei!

Äidin äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen voi alle 3-vuotiaasta lapsesta hakea kotihoidon tukea, jos lapselle ei ole varattuna kunnallista päivähoitoa. Kotihoidontuki sisältää hoitorahan, hoitolisän sekä mahdollisen kuntalisän. Hoitorahaan ei vaikuta vanhempien työskentely, jos lasta vain hoidetaan kotona.

Kotihoidon tuen hakee se vanhempi, joka on lapsen pääasiallinen hoitaja.
Kotihoidon tuesta voit lukea lisää osoitteessa: http://www.kela.fi/kotihoidontuki

Joustavaa hoitorahaa voi hakea alle 3-vuotiaasta lapsesta, jos vanhempi työskentelee enintään 30 tuntia viikossa. Etuutta ei kuitenkaan voi saada vanhempi, joka hoitaa lasta itse ja saa kotihoidon tukea.
Teidän tulee etuuksia hakiessa selvittää miten lastanne hoidatte ja kumpi on lapsen pääasiallinen hoitaja. Joustavaan hoitorahaan voit tutustua osoitteessa: http://www.kela.fi/joustava-hoitoraha

Isä voi pitää jäljellä olevat isyysrahat siihen mennessä kun lapsi täyttää 2 vuotta. Jäljellä olevat päivä voi pitää enintään 2 jaksossa. Jakso siis katkeaa, jos isä käy välillä töissä. Isyysvapaan ajalta samasta lapsesta ei ole kotihoidontukeen oikeutta. Isyysrahan hakemisen ohjeet löydät täältä http://www.kela.fi/isyysraha-nain-haet.

Syysterveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi