UKK: Isän vapaat

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:27290
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

UKK: Isän vapaat

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Syys 2014, 15:03

Milloin haen isyysrahaa?

Voit hakea isyysrahaa, kun lapsi on syntynyt, koska lapsen syntymäpäivästä alkaa oikeus isyysrahaan. Jos pidät isyysrahapäivät useammassa jaksossa, voit hakea jokaisen jakson erikseen. Huomaathan, että äiti ei voi saada kotihoidon tukea siltä ajalta, jolloin isä pitää äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeisiä isyysrahapäiviä samasta lapsesta.

Minkä tulojen perusteella isyysraha määräytyy?

Huom! Tämä ohje koskee vain ennen 1.1.2020 alkaneita vanhempainpäivärahoja!
Määräytyminen muuttuu, jos vanhempainpäiväraha alkaa 1.1.2020 alkaen. Tietoja uudesta määräytymisperusteesta löytyy Kelan sivuilta: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maaran ... -muuttuvat
Jatkossa päivärahat määräytyvät siis ensisijaisesti 12 kuukauden työtulon mukaisesti.


Isyysrahan perusteena käytetään AINA ensisijaisesti etuusoikeutta edeltäneenä vuonna toimitettua verotusta. Vuonna 2018 alkavissa isyysrahoissa käytetään vuoden 2016 tuloja ja 2019 alkavissa vuoden 2017 tuloja jne. Mikäli tulot ovat nousseet huomattavasti (=vähintään 20 %) verotusvuoteen verrattuna, voidaan etuuden perusteena käyttää viimeisen 6 kuukauden tuloja. Jos sinulla ei ole tuloja 6 kuukauden ajalta, työnantaja esittää tulotiedot siltä ajalta kuin niitä on. Tulot esitetään pääsääntöisesti välittömästi ennen ensimmäistä isyysrahajaksoa edeltävältä ajalta. Samaa päivärahan perustetta käytetään isällä kaikkien saman lapsen isyysrahajaksojen aikana. Tulot kerrotaan kahdella vuosituloiksi ja niistä vähennetään mahdolliset tulonhankkimiskulut, esim. ay-jäsenmaksut ja työmatkakulut.

Etuus voi perustua myös opintotukeen tai sen perusteena voidaan käyttää työttömyysetuutta, jos sitä on maksettu etuutta edeltävän 4 kuukauden aikana. Näitä perusteita käytetään silloin, jos henkilöllä ei ole mitään muita tuloja (verotus, 6 kk tulot), joihin etuus voisi perustua.
Jos sinulla on alle 3-vuotias lapsi, ennen uuden lapsen laskettua aikaa, voidaan päivärahan perusteena käyttää samoja työtuloja kuin edellisen lapsen kohdalla.

Minkä vuoden verotustulojen perusteella isyys- ja vanhempainraha määräytyy? Miksi?

Huom! Tämä ohje koskee vain ennen 1.1.2020 alkaneita vanhempainpäivärahoja!
Määräytyminen muuttuu, jos vanhempainpäiväraha alkaa 1.1.2020 alkaen. Tietoja uudesta määräytymisperusteesta löytyy Kelan sivuilta: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maaran ... -muuttuvat
Jatkossa päivärahat määräytyvät siis ensisijaisesti 12 kuukauden työtulon mukaisesti.

Etuus määräytyy sen mukaan, minkä vuoden puolella isä jää isyyslomalle kyseessä olevan lapsen perusteella ensimmäistä kertaa. Jos ensimmäinen isyysrahapäivä on vuonna 2018, käytetään vuoden 2016 verotustuloja. Jos se on vuoden 2019 puolella, käytetään vuoden 2017 tuloja. Eli jos isyysrahajakso alkaa 31.12.2018, käytetään vuotta 2016, mutta jos ensimmäinen isyysrahajakso alkaa 2.1.2019 tai myöhemmin, käytetään vuoden 2017 verotuksessa vahvistettuja tuloja.

Perusteena on sairausvakuutuslain 11 luvun 3 §. Kyseisen pykälän perusteluissa eli hallituksen esityksessä 50/2004 sanotaan, että päivärahaetuus määräytyy vanhempainpäivärahaoikeuden alkamista edeltäneenä vuonna toimitetussa verotuksessa todettujen palkkatulojen perusteella. Säännöksessä tarkoitettuna vanhempainrahaoikeuden alkamisajankohtana pidetään sitä päivää, jolta ensimmäisen kerran vanhemmalle maksetaan vanhempainpäivärahaa saman lapsen perusteella.

Eli jos päivärahajakso alkaa vuoden 2018 puolella, katsotaan minkä vuoden verotus on toimitettu edeltävänä vuonna. Vuonna 2017 toimitettiin vuoden 2016 verotus. Sen takia vuonna 2018 alkavissa vanhempainpäivärahoissa käytetään vuoden 2016 verotuksessa vahvistettuja tuloja. 2.1.2019 ja sen jälkeen alkavissa käytetään v. 2017 vahvistettuja työtuloja, sillä vuoden 2017 verotus toimitetaan vuonna 2018.

Vanhempainpäivärahoja ovat äitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha.


Onko isyysvapaata pakko pitää ja täytyykö siihen sisältyä tietty määrä lauantaita?

Ei ole pakko pitää, eikä siihen tarvitse sisältyä tietty määrä lauantaipäiviä. Sovi isyysvapaasta työnantajasi kanssa ja selvitä mahdollinen isyysvapaan palkallinen jakso. Jos työnantajasi maksaa isyysvapaan palkkaa lauantailta, hae hakemuksessasi ko. lauantai. Jos taas työnantaja ei maksa isyysvapaan palkkaa lauantailta, voit itse päättää haetko isyysrahaa lauantailta.

Jos vapaata hakee maanantaista perjantaihin, kuluu 5 isyysvapaapäivää. Tietysti isä voi halutessaan hakea vapaan lauantaihin saakka. Jos isä hakee vapaata niin, että hakisi ensimmäiseltä viikolta ma-pe ja seuraavalta viikolta jälleen ma-pe, kuluu kaksi jaksoa, koska väliin jää yksi arkipäivä lauantai, jolta isä ei ole hakenut isyysrahaa.

Voiko isä pitää isyysvapaita, vaikka ei asuisi lapsen äidin kanssa?

Lapsen hoidosta vastaavalla isällä, joka ei ole avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, on oikeus isyysrahaan, jos lapsen hoito on alkanut 1.3.2017 tai myöhemmin. Sinun ei tarvitse asua lapsen kanssa, vaan riittää, että hoidat lasta isyysvapaan ajan.

Päivitetty: 22.11.2019
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi