UKK: Isän vapaat

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30954
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

UKK: Isän vapaat

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Syys 2014, 15:03

Milloin haen isyysrahaa?

Voit hakea isyysrahaa, kun lapsi on syntynyt, koska lapsen syntymäpäivästä alkaa oikeus isyysrahaan. Jos pidät isyysrahapäivät useammassa jaksossa, voit hakea jokaisen jakson erikseen. Huomaathan, että äiti ei voi saada kotihoidon tukea siltä ajalta, jolloin isä pitää äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeisiä isyysrahapäiviä samasta lapsesta.

Minkä tulojen perusteella isyysraha määräytyy?

Vuonna 2020 alkaen vanhempainpäivärahat määräytyvät uuden lain mukaan vuositulon perusteella. Vuositulolla tarkoitetaan päivärahan alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kalenterikuukauden tuloja. Vuosituloon huomioidaan mm. 12 kuukauden tarkastelujakson aikana maksetut palkkatulot, sen aikana voimassa ollut YEL- ja MYEL-työtulo, sen aikaan kohdistunut vakuutuspalkka, tarkastelujakson ajalle myönnetty etuusperusteinen tulo tai laissa säädetty ansionmenetyskorvaus.

Poikkeuksellisesti vanhempainpäiväraha voi hakijan hakemuksesta määräytyä etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella, jos asiakas on tarkastelujakson aikana esim. ollut pois työstä lapsen hoitamisen vuoksi. Edellytyksenä 3 kuukauden tulojen käyttämiselle on, että tulot ko. aikana neljällä kerrottuna ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tulot.

Jos sinulla on alle 3-vuotias lapsi, ennen uuden lapsen laskettua aikaa, voidaan päivärahan perusteena käyttää samoja tuloja kuin edellisen lapsen kohdalla.

Vanhempainpäivärahoja ovat isyysraha sekä äitiys- ja vanhempainraha.

Lisää vanhempainpäivärahan määräytymisestä voit lukea osoitteessa:
www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maara-ja-maksaminen


Onko isyysvapaata pakko pitää ja täytyykö siihen sisältyä tietty määrä lauantaita?

Ei ole pakko pitää, eikä siihen tarvitse sisältyä tietty määrä lauantaipäiviä. Sovi isyysvapaasta työnantajasi kanssa ja selvitä mahdollinen isyysvapaan palkallinen jakso. Jos työnantajasi maksaa isyysvapaan palkkaa lauantailta, hae hakemuksessasi ko. lauantai. Jos taas työnantaja ei maksa isyysvapaan palkkaa lauantailta, voit itse päättää haetko isyysrahaa lauantailta.

Jos vapaata hakee maanantaista perjantaihin, kuluu 5 isyysvapaapäivää. Tietysti isä voi halutessaan hakea vapaan lauantaihin saakka. Jos isä hakee vapaata niin, että hakisi ensimmäiseltä viikolta ma-pe ja seuraavalta viikolta jälleen ma-pe, kuluu kaksi jaksoa, koska väliin jää yksi arkipäivä lauantai, jolta isä ei ole hakenut isyysrahaa.

Voiko isä pitää isyysvapaita, vaikka ei asuisi lapsen äidin kanssa?

Lapsen hoidosta vastaavalla isällä, joka ei ole avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, on oikeus isyysrahaan, jos lapsen hoito on alkanut 1.3.2017 tai myöhemmin. Sinun ei tarvitse asua lapsen kanssa, vaan riittää, että hoidat lasta isyysvapaan ajan.

Päivitetty: 03.01.2020
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi