Voiko isä pitää 'äitiysvapaan'

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Paluumuuttaja2
Viestit:1
Liittynyt: 16 Tammi 2019, 14:06

Voiko isä pitää 'äitiysvapaan'

Lukematon viesti Kirjoittaja Paluumuuttaja2 » 16 Tammi 2019, 14:11

Hei, olemme harkitsemassa muuttoa Suomeen Keski-Euroopasta tilanteessa, jossa meillä olisi 2 vaihtoehtoa:

1) Suomalainen äiti jatkaisi ulkomaisen työnantajan palveluksessa lähetetyn työntekijän statuksella töitä Suomessa (lapsi muuton tapahtuessa n. 3 kk) ja ulkomainen isä pitäisi vanhempainvapaan äidin sijaan vielä n. 9-10 kk. Rahat tulisivat ulkomailta. Tämä mahdollistuu, mikäli äitinä olisin ulkomaisen työnantajani palveluksessa.

2) Äitinä vastaanottaisin hyvän työpaikan Suomesta. Tällöin mieheni ei kuitenkaan voisi saada nykyisen asuinmaamme vanhempainrahaa, vaan joutuisimme siirtyä Suomen sosiaaliturvan pariin. Asumme EU-maassa, jossa olemme molemmat tällä hetkellä töissä. Onko mieheni mahdollista tällaisessa tilanteessa pitää Suomessa ja kuinka pitkään vanhempainvapaata, mikäli en sitä äitinä pitäisi? Kiitos asian selkeyttämisestä.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30138
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Voiko isä pitää 'äitiysvapaan'

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 17 Tammi 2019, 10:52

Hei Paluumuuttaja2!

Päivärahakausi koostuu äitiysrahakaudesta sekä vanhempainrahakaudesta. Äitiysrahakausi on 105 arkipäivää ja vanhempainrahakausi on 158 arkipäivää äitiysrahakauden perään. Isä ei voi käyttää äitiysrahapäiviä, mutta vanhempainpäivärahakauden käytöstä voitte itse päättää. Isä voi halutessanne pitää sen kokonaisuudessaan.

Huomioittehan, että laskettuaika määrittää äitiysrahakauden alkamisajankohdan ja vanhempainrahakausi on heti sen jatkoksi. Äitiysrahaa tulisi hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa ja vanhempainrahaa viimeistään kuukausi ennen sen alkamista.

Päivärahat edellyttävät, että tuen saaja on kuulunut Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää ennen laskettua aikaa. Mukaan voidaan huomioida myös vakuutusaikaa toisessa EU-maassa.

Kansainväliset tilanteet ovat monesti haastavampia ja vaativat tarkempaa selvittelyä ennen tukien myöntämistä. Teidän kannattaa siis mahdollisimman hyvissä ajoin hakea tukia ja varautua pidempään käsittelyaikaan. Voi olla, että teidän nykyisestä asuin maasta joudutaan tarkistamaan tietoja.

Tarvittaessa voitte olla yhteydessä kansainvälisten tilanteiden asiakaspalveluun 020 634 0200.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi