Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:18
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 22 Helmi 2019, 19:48

Hei!

Voinko olla samanaikaisesti sekä kotihoidontuella että saada opintorahaa korkeakouluopintoja varten? Ja siis tietenkin niin että toinen etuus ei mitenkään vähennä toisen määrää; onko tuo mahdollista? Opiskelu olisi päätoimista kuitenkin täysin etänä / kotona opiskellen päättötyötä ja yhtä rästikurssia tehden eli lapsen hoitaminen kotona onnistuu samaan aikaan. Meillä on kolme lasta, joista kaksi vanhinta ovat päiväkotihoidossa, mutta pienintä lasta siis hoidetaan kotona.

Aion hakea ja saada kotihoidontukea ensin. Ensi syksystä alkaen tarkoitus on hakea sen lisäksi myös tuota opintorahaa. Koska opintorahan saamiseksi tulee olla päätoiminen opiskelija, niin miten ilmoitan opiskelusta teille Kelaan menettämättä samalla kotihoidontukea? Ilmoitanko opintorahaa hakiessa halulomakkeella että hoidan samanaikaisesti lasta kotona ja suoritan opintoja etäopiskelemalla kotona? Ilmoitanko ko. asiasta siis normaalilla opintorahan hakulomakkeella vai jotenkin muuten? Onkohan opintoraha parempi hakea tällaisessa erikoissa tilanteessa paperilomakkeella eikä netin kautta?

Luulisin olevani oikeutettu myös yleiseen asumistukeen kodinhoidontuen alkamisesta lähtien kun tuloni tippuvat merkittävästi nykyisestä. Vaikuttaako myöhemmin saatava opintoraha yleisen asumistuen saamiseen? Entä nostamaton opintolaina? Tarkoituksenani on olla nostamatta opintolainaa. Se ilmeisesti silti tulkitaan nykyisinkin tuloksi (kuten joskus aiemmin) vaikka sitä ei nostaisi ollenkaan?

Miten tuon opintorahan saamisen vuoksi menee vuositulorajat tänä vuonna ja ensi vuonna (valmistun keväällä 2020)? Olen käsittänyt että tulorajat menisi tänä vuonna normaalisti (eli täysin rajoitetusti koko vuotta koskien) ja ensi vuonna (2020) koskisi vuositulorajat puolestaan ainoastaan niitä tuloja, jotka saan ennen valmistumistani. Olenko siis käsittänyt oikein?

T: Lapsellinen perheenisä

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26754
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Helmi 2019, 10:00

Hei lapsellinenperheenisa!

Esitit hyviä kysymyksiä, koitan koota sinulle tähän selkeät vastaukset:

Kotihoidontukea ( hoitoraha sekä hoitolisä + mahdollinen kuntalisä) voit hakea nuorimmasta lapsesta (alle 3 vuotiaasta), koska hänellä ei ole varattuna kunnallista päivähoitopaikkaa. Opintotuki tai asumistuki ei estä sen saamista, eikä näitä tuloja huomioida tulona edes hoitolisän määrää laskettaessa.
Hae kotihoidontuki helpoiten asiointipalvelun kautta lastenhoidontuki hakemuksella.

Opintotukea voit saada sitten kun alat suorittamaan päätoimisesti opintoja, täytä asiointipalvelussa opintotukihakemus, siihen ei vaikuta se että saat jo ennestään kotihoidontukea.
Kotihoidontuki huomioidaan tulona tulovalvonnassa. Jos nostat opintotukea 2019 vuoden aikana esim. 4 tukikuukautta on koko vuoden vuosituloraja 18588 euroa.

Jos 2020 vuoden aikana nostat esim. 5 tukikuukautta on koko vuoden vuosituloraja 17265 euroa. Jos tuo vuosituloraja ylittyy esim. siitä syystä että opintojen jälkeen tienaat enemmän, niin voit sitten aikanaan opintotuen tulovalvonnan päätösehdotuksen myötä tehdä tarkastuspyynnön siitä syystä että olet valmistunut kesken vuotta ja esität liitteenä valmistumisen jälkeiset tulot ja Kelassa tutkitaan sinun opintojen aikainen tuloraja ja tulot nostamiesi tukikuukausien perusteella. Tästä voit kysyä tarkennusta tarvittaessa opintoetuuksien palstalta.

Opintolaina huomioidaan tulona toimeentulotuessa.

Yleistä asumistukea voit hakea, siinä huomioidaan koko perheen tulot. Sinun osaltasi tulona olisi kotihoidontuki ja myöhemmin vielä lisäksi se opintotuki. Suosittelen käyttämään arviolaskuria jolla voit tarkistella mahdollista tuen määrää perheellesi. Laskuri löytyy osoitteesta: www.kela.fi/laskurit#asumisen-tuet.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:18
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 28 Helmi 2019, 00:13

Moi!

Kiitos vastauksesta ja tiedoista!

Tässä vielä muutama jatkokysymys asiaan liittyen:

Olen nyt hakenut kodinhoidontukea (sekä hoitorahaa että hoitolisää) toukokuun loppupuolelta alkaen. Minulle myös mahdollisesti maksetaan vuosilomapalkkaa toukokuun lopusta heinäkuun alkuun 2.7 saakka. Samanaikaisesti saisin kodinhoidontukea koska hoidan lasta kotona. Tuosta selvisi aiemmin teiltä Kelasta että olisi noin ok (tosin hoitolisässä tulorajat).

Nyt kuitenkin aloin miettimään sisältääkö tuo hoitolisän hakeminen vuosiloman ajalle riskin hoitolisän pidempiaikaisen menettämisen osalta. Eli menettääkö tuossa jälkikäteen hoitolisän pelkästään tuon reilun kuukauden ajalta jolloin olen vuosilomalla? Vai otetaanko laskelmissa tulojen vaihtumisen vuoksi käyttöön keskiarvotulo vieläpä niin että se lasketaan huomioimalla tukea (hoitolisää) edeltävät 12 kk:n ansiotulot, mikä tarkoittaisi käytännössä sitä että tuolloin menettäisin hoitolisän kokonaan tai lähes kokonaan usean kuukauden ajalta? Mahdollisesti pysyvästi? Mikäli huomioitaisiin tulevat 12 kk:n tulot niin vaikutus ei olisi niin paha kuin jos huomioidaan edeltävät 12 kk:n tulot.

Lisäksi tarkoituksenani oli hakea yleistä asumistukea 3.7 alkaen. Käsitinköhän oikein että yleistä asumistukea laskettaessa huomioidaan tulojen vaihtumistapauksessa myös keskiarvotulo mutta huomioiden tuen alkamista seuraavat eli tulevat 12 kk:n tulot (eikä edeltäviä 12 kk:n tuloja)? Tuolloin kesällä maksettava vuosilomapalkka ei vaikuttaisi asumistuen määrään.

Entä vaikuttaakohan jompaan kumpaan (hoitolisä tai asumislisä) se, että heinäkuun palkka parilta päivältä maksettaisiin vasta yrityksen yleisenä palkanmaksupäivänä heinäkuun viimeinen päivä?

Tulisiko minun hakea muutosta joko hoitolisään tai koko kodinhoidon tukeen (hoitoraha ja hoitolisä) niin että se alkaisikin vasta 3.7 lähtien? Nettilomakkeella ainakin kysyttiin erikseen hakuaikoja kummankin (hoitoraha ja hoitolisä) hakemisen osalta eli aivan kuin niitä pystyisi hakemaan keskenään eri ajoille.

T: Lapsellinen perheenisa

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26754
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 01 Maalis 2019, 10:20

Hei!

Mikäli hoitolisää haettaessa saa säännöllistä palkkaa, loma-ajan palkka ja lomarahat huomioidaan tulona laskennassa. Jos kyseessä taas on kesken hoitovapaan maksettava vuosiloma-ajan palkka ja lomaraha, ne ovat satunnaista tuloa eikä niitä huomioida hoitolisässä.

Jos vuosiloman palkka huomioitaisiin tulona hoitolisää laskettaessa ja tulot sen jälkeen tippuvat pois, hoitolisän määrä voidaan tarkistaa muutoksesta alkaen. Hoitolisää laskettaessa arvioidaan aina hoitolisää haettavan ajan tuloja ansainta-ajankohdan perusteella.

Myös yleisessä asumistuessa arvioidaan tuloja tuen myöntämisajankohdasta eteenpäin. Tulot huomioidaan ansainta-ajan mukaan, ei palkanmaksupäivän mukaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:18
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 01 Maalis 2019, 12:28

Ok, tämä selkeytti taas paljon ko. asiaa. Eli satunnainen tulo ei vaikutakaan hoitolisään. Kyseessä on mielestäni minun osalta juuri satunnainen tulo. Olin vielä edellisenä vuonna töissä mutta sen jälkeen olen / olen ollut vanhempainvapaalla, isyysvapaalla ja sen päätyttyä sitten kodinhoidontuella. Ja siinä kodinhoidon tuen alkaessa on samalla aluksi se vuosiloma.

Puolisoni valmistui äskettäin ammattiin ja on vielä työttömänä. Hän saanee töitä varmaankin keväällä tai viimeistään kesällä. Kyseessä olisi tuntipalkallinen työ eli ansiot saattaisivat hieman vaihdella (muutamia satoja euroja) kuukausittain. Jos hän menee siis töihin niin ilmeisesti sekään ei sitten kuitenkaan aiheuta sitä että minun omia tuloja alettaisiin tarkastelemaan takautuvasti taakse päin kun en ole ollut moneen kuukauteen töissä, vaan perhevapaalla, ja palaan töihin vasta vuoden kuluttua?

Kannattaisiko yleistä asumistukea hakea myös jo toukokuun lopusta lukien? Eli onko siinä sama että satunnaista lomapalkkaa ja lomarahaa ei huomioida laskennassa? Entä voiko yleiseen asumistukeen pyytää laskennan osalta uutta tarkistusta milloin haluaa?

Noihin jos saisin vielä tiedon niin siinä varmasti olikin sitten kaikki mitä tarvitsee tietää. Kiitos jo etukäteen!

T: Lapsellinen perheenisa

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26754
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Maalis 2019, 14:32

Hei lapsellinenperheenisa!

Voitte itse päättää mistä alkaen asumistukea haette. Jos haette sitä toukokuusta alkaen, hakemuksessa tulee ilmoittaa ruokakunnan tulot siitä eteenpäin. Palkkatulo luontoisetuineen on asumistuessa huomioon otettavaa tuloa. Palkaksi katsotaan myös esim. lomaraha ja lomakorvaus.

Asumistuki tulee tarkistaa, kun ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk tai laskevat vähintään 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:18
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 21 Huhti 2019, 15:31

Moi!

Tuli vielä mieleen pari kysymystä yleiseen asumistukeen liittyen:

1. Huomioidaanko yleisen asumistuen määrää laskiessa tulona saadun opintorahan lisäksi nostamaton opintolaina?

2. Voiko asumistukea saada vajaalta kuukaudelta eli esim. 5.7 - 31.7? Vai voiko sitä saada vain täydeltä kalenterikuukaudelta?

T: lapsellinen perheenisä

Avatar
Vieras

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Huhti 2019, 19:29

Asumistuki maksetaan täysiltä kalenterikuukausilta.

Avatar
Vieras

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Huhti 2019, 21:49

Ja opintolainaa ei huomioida tulona asumistuessa.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26754
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Kotihoidontuki ja opintoraha samanaikaisesti

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 23 Huhti 2019, 15:13

Hei lapsellinenperheenisa!

1. Yleisessä asumistuessa ruokakunnan tulona ei huomioida opintolainaa.

2. Asumistuki voidaan myöntää vain kuukauden 1. päivästä alkaen.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi