Isyysvapaa

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
iska17
Viestit:1
Liittynyt: 23 Huhti 2019, 12:08

Isyysvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja iska17 » 23 Huhti 2019, 12:21

Moi,

Kyselisin tilanteeseen apua.

Meille on syntymässä juuri perheeseen toinen lapsi, ja jään isyyslomalle (18pv) heti kun lapsi syntyy.
Työnantajani on ilmoittanut maksavansa isyysloman ensimmäiseltä viikolta kelan päivärahan ja palkan erotuksen. Kuinka ilmoitan asian kelaan?

Sitten toinen juttu;
Olen pitänyt ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen 18 päivää isyyslomaa. Sen sallitun määrän minkä voi pitää yhtäaikaisesti äidin kanssa.
Voinko hakea jäljellä olevia isyyslomia ensimmäisestä lapsesta, kun äiti on äitiyslomalla vastasyntyneen lapsen kanssa, oman kesälomani aikana?

Ja jos voin, niin minkä tulojen perusteella päivärahat maksetaan? Nykyisten tulojen (jotka kasvaneet huomattavasti) vai edellisten tulojen (olin opiskelija) mukaan?

T: Isukki

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30183
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 24 Huhti 2019, 10:55

Hei iska17!

Isyysrahahakemuksessa kysytään, maksaako työnantajasi sinulle palkkaa. Valitse kohta "Saan palkan ja päivärahan erotuksen" ja ilmoita ajanjakso. Palkanmaksutietoja tältä ajalta ei tarvitse toimittaa Kelalle.

Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi, minkä ikäinen ensimmäinen lapsenne on. Isyysvapaat on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on 2 vuotta. Uuden äitiysrahakauden aikana voit pitää enintään 24 isyysrahapäivää edellisestä lapsesta, jos hän on vielä alle 2 vuotta.

Isyysraha määräytyy lapsikohtaisesti. Ensimmäisen lapsen kohdalla päivärahaa maksetaan aiemman päätöksen työtulon mukaisesti. Uuden lapsen kohdalla isyysraha lasketaan joko vuoden 2017 verotuksessa vahvistetun työtulon perusteella tai viimeisen 6 kk:n tulojen perusteella, jos ne ovat vähintään 20 % suuremmat kuin verotuksen työtulot.

Aurinkoista kevättä!

Ystävällisesti
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi