Isyysloman ajoitus

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
janskuliina
Viestit:3
Liittynyt: 26 Loka 2017, 13:56

Isyysloman ajoitus

Lukematon viesti Kirjoittaja janskuliina » 04 Marras 2019, 21:07

Moi!

Meillä on nyt sellainen tilanne, että tulevan lapsemme laskettu aika on 15.12.2019, mutta diabetekseni takia synnytys käynnistetään tämän kuun puolella riippuen nyt siitä, miten vauva kasvaa. Mieheni aloitti tänään työt uudessa työpaikassa ja nyt pohdimme, miten ajoitamme ja ilmoitamme isyyslomasta kun synnytyksen ajankohta on todennäköisesti jo tässä kuussa? Ilmoitammeko lasketun ajan mukaan, ja sitten kun vauva syntyykin jo tässä kuussa, voiko isyyslomalle jäädä heti? Ja voiko yleisesti ottaen isyyslomalle jäädä, kun työsuhde on kestänyt vasta lyhyen aikaa?

Mietimme myös taloudellista pärjäämistämme. Isyysloman ajalta mieheni saa ilmeisesti vain isyysrahaa, joka meidän kohdallamme on hyvin pieni, koska mieheni on edelleen opiskelija. Voimmeko siis saada toimeentulotukea sille ajalle, kun mieheni on isyyslomalla että pärjäämme taloudellisesti? Ainoat tulomme olisivat isyysvapaan ajalta vain äitiysraha ja isyysraha vähimmäismääräisenä, sekä asumistuki ja lapsilisä.

Kiitos avusta!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29572
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloman ajoitus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Marras 2019, 09:57

Hei janskuliina!

Isä voi hakea Kelasta isyysrahaa vasta kun lapsi on syntynyt. Hakemuksessa kysytään nimenomaan syntymäpäivä, ei laskettua aikaa kuten äidin etuushakemuksessa.

Isän tulee tarkistaa työnantajalta sitä, milloin hän voi pitää isyysvapaata ja samalla tarkentaa sitä että lapsi saattaa syntyä jo ihan lähiviikkoina, jolloin tilanne voi tulla eteen hyvinkin nopeasti.

Teidän kannattaa tehdä varalta toimeentulotuen hakemus, jos tulot ovat huomattavasti pienemmät kuin normaalisti. Hakemuksen perusteella tutkitaan teidän sen kuukauden tulot ja menot ja että voiko niiden perusteella saada toimeentulotukea.
Voitte halutessanne tehdä ensin arvioin toimeentulotuen laskurilla, ennekuin teette hakemuksen.
www.kela.fi/laskurit#toimeentulotuki

Vauvan synnyttyä myös asumistukeen tulee tehdä välitarkastus, koska ruokakunnan koko muuttuu :)

Terveisin
Kela- Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi