Yrittäjän isyysvapaa + YEL

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Yrittäjän isyysvapaa + YEL

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Marras 2019, 14:45

Hei!
Jos yrittäjä maksaa lakisääteistä YEL-vakuutusta niin lasketaanko isyyspäivärahan määrä aina sen yel-työtulon mukaan vaikka yrittäjä olisi myös opiskelija ja välillä myös palkkatyössä toisella työnantajalla ennen alkavaa isyysvapaata? Ja katsotaanko YEL työtulo ja sen mukainen päivärahan määrä aina edellisen isyyspäivärahan mukaan jos edellisen lapsen ja uuden vauvan syntymän välillä on alle kolme vuotta aikaa? Yst terv. "epäselvää vielä"

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29637
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Yrittäjän isyysvapaa + YEL

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Marras 2019, 14:11

Hei!

Vanhempainpäivärahat 31.12.2019 asti.
Vanhempainpäivärahan määräytyminen (erityisäitiysraha, äitiysraha, isyysraha, vanhempainraha) 31.12.2019 asti voi perustua verotuksessa todettuun työtuloon tai yrittäjän viimeaikaisiin 6kk tuloihin. Vuonna 2019 alkavissa päivärahoissa perusteena on vuoden 2017 Yel-työtulo. Jos olet yrittäjätoiminnan ohessa ollut myös palkkatyössä yrityksesi ulkopuolella, niin tällöin voidaan huomioida Yel-työtulon lisäksi myös palkkatulo. Lisää vanhempainpäivärahasta yrittäjälle 31.12.2019 asti sivuillemme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-yrittajalle.

Jos saat seuraavan lapsen, ennen kuin edellinen on täyttänyt 3 vuotta, voit saada vanhempainpäivärahaa saman työtulon mukaan kuin edellisestä lapsesta. Ehtona on, että seuraavan lapsen laskettu syntymäaika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta.
Jos edellinen päiväraha on laskettu etuuden eikä työtulon perusteella, laskutapaa ei voida käyttää.

Vanhempainpäivärahat 1.1.2020 alkaen.
Vanhempainpäivärahan (erityisäitiysraha, äitiysraha, isyysraha, vanhempainraha) määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020. Kun vanhempainpäivärahakausi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, niin päiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta tulosta, kuten yel-työtulosta sekä palkkatulosta. Vuosituloon ei kuitenkaan lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa. Lisää vanhempainpäivärahasta 1.1.2020 alkaen sivuillamme: www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-maaran ... -muuttuvat.

Jos saat seuraavan lapsen, ennen kuin edellinen on täyttänyt 3 vuotta, voit saada vanhempainpäivärahaa saman vuositulon mukaan kuin edellisestä lapsesta. Ehtona on, että seuraavan lapsen laskettu syntymäaika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi