Isyysvapaa ja vanhempainvapaa

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Kesakaksoset

Isyysvapaa ja vanhempainvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kesakaksoset » 15 Kesä 2020, 10:50

Hei,

Meille on tulossa loppukesästä kaksoset, ja aion pitää yhteensä kymmenen viikon isyys- / vanhempainvapaan pian synnytyksen jälkeen yhtä aikaa äidin ollessa äitiyspäivärahalla. Käytettävissä tuota kymmenen viikon jaksoa vartenhan on kaksosten tapauksessa periaatteessa 36 yhtäaikaa pidettävää päivää isyysvapaata ja 60 extrapäivää vanhempainvapaata, jonka voi pitää yhtä aikaa äidin kanssa.

Onko tuohon jotain sääntöjä tai rajoitteita miten noita päiviä voi käyttää vai voinko täysin vapaasti valita kumpia päiviä käytän ja missä suhteessa? Ajatuksena olisi siis pitää esim 24 päivää isyysvapaata ja 36 vanhempainvapaata, jolloin jäljellä olevat 12 isyysvapaapäivää voisin käyttää esim parissa lyhyemmässä jaksossa ja loput 24 vanhempainvapaan extrapäivää voisivat mennä vaikka äidin pidettäväksi.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29796
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysvapaa ja vanhempainvapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Kesä 2020, 08:37

Hei Kesakaksoset!

Voit itse valita kumpia päiviä käytät ja mikä on niiden suhde. Suunnitelmasi isyyspäivärahan ja vanhempainpäivärahan käytöstä kuulostaa siis hyvältä :)

Kaksosten perusteella isyysrahapäivien määrää korotetaan, joten niitä on käytettävissä 54+18= 72 päivää. Näistä enintään 36 päivää voit pitää samaan aikaan äidin äitiys- ja vanhempainpäivärahan kanssa. Äidin päivärahakauden aikana pidettävät päivät voit jakaa enintään 4 erilliseen jaksoon. Loput, vanhempainrahakauden jälkeen pidettävät päivät, voi jakaa 2 jaksoon.

Vanhempainrahapäiviä monikkoperheelle tulee kaksosten perusteella 60 päivää enemmän. Voitte sopia puolisosi kanssa kumpi päiviä käyttää ja miten ne jaetaan. Niitä voi käyttää siten, että olette molemmat samaan aikaan kotona tai tavanomaisen päivärahakauden jatkoksi. Vanhempainpäivärahaa voidaan kummallekkin vanhemmalle maksaa enintään 2 erillistä jaksoa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi