Isyysloma ja opiskelu työttömyystuella + kulukorvaus

Voiko isyysvapaan pitää osissa? Onko opiskelu isyysvapaalla mahdollista? Kysy ja keskustele isän vapaista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
ibi

Isyysloma ja opiskelu työttömyystuella + kulukorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ibi » 01 Heinä 2020, 13:29

Hei!

Miten isyysloman pitäminen heti lapsen synnyttyä vaikuttaa opiskeluun maahanmuuttosuunnitelman mukaisella tavalla?

Jos pitää esim. elokuussa 2 vkoa isyyslomaa ja opinnot ovat jo alkaneet; onko isyysraha pienempi kuin työttömyysetuus + kulukorvaus? Lisäksi jos isyysvapaata pitää koulun kanssa samaan aikaan niin lykkääntyykö silloin opinnotkin eteenpäin?

Entä kun opintoja rahoitetaan kotoutumiskoulutuksen suunnitelman mukaisesti kotoutumisjakson loppuun asti - siirtyykö kotoutumisjakson päättyminen (3-vuotta) 2 vkoa eteenpäin?

Onko siis kannattavaa olla isyyslomalla jos tulot pienenee ja jos se vaikuttaa negatiivisesti kotoutumissuunnitelman loppuajankohtaan?

Milloin isyysvapaat pitää käyttää? Onko parasta olla isyysvapaalla esim. koulujen lomien aikana - jolloin ei muutenkaan makseta kulukorvausta?

t. ibi

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29796
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Isyysloma ja opiskelu työttömyystuella + kulukorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 02 Heinä 2020, 08:56

Hei ibi!

Isyysrahan saaminen edellyttää, että isä vastaa lapsen hoidosta. Edellytyksenä on myös ettei hakija opiskele päätoimisesti tai työskentele isyysvapaan aikana. Työskentely sunnuntaisin ja arkipyhinä on kuitenkin sallittua, sillä isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin poislukien arkipyhät. Työttömyysetuutta ja isyysrahaa ei makseta samanaikaisesti.

Isyysraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Vuosituloon huomioidaan palkkatulot, vakuutuspalkka, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt ansionmenetyskorvaukset sekä tietyt sosiaalietuudet, kuten työttömyysetuus. Arviota isyysrahasta voi laskea Kelan laskurilla, jonka löydät täältä. www.kela.fi/vanhempainrahat-maara-ja-ma ... -vuositulo.

Opintojen etenemiseen ja kotoutumisjaksoon liittyen tulee keskustella oppilaitoksen kanssa.

Isyysrahaa voi hakea enintään 54 arkipäivältä. Vanhempainpäivärahakauden ajalle isä voi hakea isyysrahaa valintansa mukaan 1-18 arkipäivää ja vanhempainpäivärahakauden aikana pidetyt isyysvapaat voi jakaa enintään neljään jaksoon. Loput jäljelle jääneet isyysvapaat isä voi pitää enintään kahdessa jaksossa lapsen 2-vuotis syntymäpäivään asti. Hakemus isyysrahasta tulee tehdä viimeistään kaksi kuukautta sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi