UKK: Äitiysavustus

Mitä äitiyspakkaus sisältää? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele äitiysavustukseen liittyvistä asioista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:31840
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

UKK: Äitiysavustus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Syys 2014, 15:13

Onko äitiysavustusta pakko hakea samaan aikaan kuin äitiysrahaa?

Ei ole. Hakemukset voi jättää eri aikaan, mutta molempia etuuksia on haettava viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Voit siis jättää aiemmin äitiysrahahakemuksen ja hakea äitiysavustusta vasta myöhemmin, kunhan sen hakemus saapuu Kelaan hakuajan puitteissa.

Alkaako uuden äitiyspakkauksen jakelu eri aikaa eri paikkakunnalla?

Ei ala. Koko Suomen kaikki äitiyspakkaukset postitetaan keskitetysti samasta paikasta ja siinä järjestyksessä kun Kela tekee päätöksiä äitiysavustuksista

Jääkö äitiysavustus saamatta, jos sitä ei hae viimeistään 2 kk ennen laskettua aikaa?

Äitiysavustuksen hakuaika on 2 kk ennen laskettua aikaa. Jos hakemus tulee myöhemmin, eikä myöhästymiselle ole pätevää syytä, voi Kela hylätä äitiysavustuksen kokonaan. Pätevä syy voi olla esim. se, ettei raskaus ole ollut tiedossa vielä 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Tuolloin avustusta kannattaa hakea niin pian kuin mahdollista. Hakemuksessa tulisi antaa vapaamuotoinen myöhästymisselvitys ja liittää mukaan raskaustodistus, johon on kirjoitettu milloin terveystarkastuksessa on käyty ensimmäisen kerran.

Päivitetty 23.2.2021
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi