Elatusmaksu paremmat tulot

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Mamma555

Elatusmaksu paremmat tulot

Lukematon viesti Kirjoittaja Mamma555 » 06 Kesä 2021, 18:00

Hei.

Meille on tulossa avioero jossa huolajuus äidille jolla paremmat tulot. Isä ottaa lapsia joka toinen vkl, pyhät joka toinen vupsi, kesälomat puoliksi. Onko isä velvollinen maksamaan elatusmaksua, koska äidillä paremmat tulot. Isällä ei maksukykyä. Maksaako kela isän osuuden ja paljon se on?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32224
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatusmaksu paremmat tulot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 07 Kesä 2021, 08:48

Hei Mamma555!

Vanhemmat sopivat erotilanteessa elatusavusta kunnan sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella, jonka tekee yleensä lastenvalvoja. Jos vanhemmat eivät pääse sopuun elatusavusta, tuomioistuin vahvistaa elatusavun määrän. Vanhemmat voivat sopia elatusavusta keskenään vapaamuotoisestikin, mutta Kelan elatustuen saaminen edellyttää kuitenkin tuomioistuimen tai sosiaalihuollon vahvistamaa sopimusta. Kela voi maksaa elatustukea, jos elatusapu jää liian pieneksi tai elatusvelvollinen ei pysty maksamaan sitä taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Kelassa ei oteta kantaa elatusavun määrän laskentaan. Lisätietoja elatusavusta ja elatuksen vahvistamisesta saat mm. oman kunnan sosiaalihuollosta. Kannattaa ottaa siis ensin yhteys kunnan lastenvalvojaan elatussopimuksen laatimiseksi.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi