oikeuden elatusapupäätöksen toimeenpano

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
piu6

oikeuden elatusapupäätöksen toimeenpano

Lukematon viesti Kirjoittaja piu6 » 25 Helmi 2019, 19:45

Hei,

Sain käräjäoikeuden tuomion lasteni elatukseen liittyen. Etävanhempi on edellisten 8 kuukauden aikana maksanut satunnaisia vähäisiä summia elatusapua lapsestamme. Tuona aikana ei vanha elatusapusopimus ole enää ollut voimassa.

Käräjäoikeuden tuomiossa maksettavaa tuli takautuvasti tuolta ajalta enemmän kuukautta kohden kuin kelan elatustuki n 158 euroa /lapsi. Periikö kela etävanhemmalta koko takautuvan summan vähennettynä maksetut rahat, vai vain sen kelan oman osuuden verran? Eli jos elatusavuksi on määrätty esim. 300 euroa / lapsi/ kk, josta etävanhempi on maksanut 100 euroa, periikö Kela kaiken puuttuvan 200 e, vai vain elatustuen (158?) kattavan osuuden? Miten etävanhemman maksamia elatusvelkoja maksetaan lähivanhemmalle, kerralla, vai sitä mukaa kuin etävanhempi niitä kelalle suorittaa?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28710
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: oikeuden elatusapupäätöksen toimeenpano

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 26 Helmi 2019, 10:45

Hei piu6!

Mikäli elatustuki elatusavun laiminlyönnin perusteella myönnetään, perii Kela elatusvelvolliselta kaikki maksamatta jääneet elatusavut viivästyskorkoineen sekä jatkossa kuukausittain erääntyvät elatusavut.

Esimerkkisi tilanteessa lähivanhemmalle voidaan maksaa Kelalta täysimääräinen elatustuki 158,74 e/kk. Jos perintä onnistuu, Kela maksaa perinnän jälkeen elatusavun ja -tuen erotuksen lasta hoitavalle vanhemmalle.

www.kela.fi/elatustuki-maara-ja-maksaminen

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi