Elatustuki takautuvasti ja jatkossa

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
baloo

Elatustuki takautuvasti ja jatkossa

Lukematon viesti Kirjoittaja baloo » 28 Helmi 2019, 14:25

Hei,

Sain juuri käräjäoikeudesta päätöksen lasteni yksinhuoltajuudesta. Lasten isälle määrättiin maksettavaksi elatusmaksuja 08/18 alkaen. Lasten isältä en tule rahoja koskaan saamaan, joten hain Kelan elatustukea. Vielä en tosin ole saanut päätöstä maksaako Kela koko tuolta ajalta elatusmaksut takautuvasti minulle.
Kysymykseni koskeekin lähinnä jatkoa. Joudunko joka kuukausi hakemaan Kelasta elatustukea, kun lasten isä jättää maksut maksamatta vai tekeekö Kela mahdollisesti päätöksen, jossa elatustuki tulee suoraan teiltä ja peritään isän palkasta ulosoton kautta kuukausittain?
Emme ole lasten isän kanssa missään tekemisissä eivätkä lapset tapaa isäänsä ollenkaan, joten suoraan minulle hän ei tule maksuja suorittamaan.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29663
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatustuki takautuvasti ja jatkossa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 01 Maalis 2019, 14:51

Hei baloo!

Mikäli elatustuki myönnetään, niin yleensä elatustuki päätös voidaan antaa elatussopimuksen voimassaoloajalle. Elatustuen myöntöratkaisusta laiminlyönnin perusteella annetaan aina päätös myös elatusvelvolliselle.

Elatustuen myöntämisen yhteydessä elatusavun perimisoikeus siirtyy tuen saajalta Kelalle ja tällöin elatusvelvollisen tulee lyhentää velkaansa ainoastaan maksamalla jo erääntyneet ja tulevat elatusavut ja mahdolliset viivästyskorot Kelalle. Jos elatusvelvollinen maksaa päätöksen saamisen jälkeen elatusapua suoraan tuen saajalle, lapselle tai jollekin muulle henkilölle, se ei lyhennä hänen elatusapuvelkaansa Kelassa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi