Elatustuen jälkiperintä

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Hennienni35
Viestit:1
Liittynyt: 03 Maalis 2019, 20:18

Elatustuen jälkiperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Hennienni35 » 03 Maalis 2019, 20:22

Jos teemme toisen vanhemman kanssa virallisen elatussopimuksen lastenvalvojalla jossa sovimme että elatusmaksuja ei makseta. Sovimme tarkat järjestelyt miten lasten maksuasiat menee yms niin voiko lähivanhempi jälkikäteen silti periä elatusmaksuja toiselta vanhemmalta?

Avatar
Siansaa9
Viestit:1
Liittynyt: 04 Maalis 2019, 08:58

Asumistuen ja yksinhuoltajan tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Siansaa9 » 04 Maalis 2019, 09:09

Hei. Mitä tukia voin saada muuttaessani 3alaikäisen lapseni kanssa omilleen? Vuokra-asuntoon. 50% omistan nykyisestä ok talosta . Talohan menee myyntiin mutta sen myyminen on vaikeaa ison koon vuoksi.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28710
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatustuen jälkiperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 05 Maalis 2019, 10:16

Hei Hennienni35 ja Siansaa9!

Hennienni35:
Kelasta voi elatustukea hakea vain voimassaolevan elatussopimuksen tai käräjäoikeuden päätöksen perusteella. Jos elatussopimuksessa ei ole elatusapua määritetty maksettavaksi (ja kyse ei ole puutteellisen maksukyvyn vuoksi tehdystä nolla sopimuksesta), ei elatustukea voi Kelasta hakea eikä toiselta vanhemmalta peritä elatusapua.

Siansaa9:
Kysymyksestä päättelisin, että olet aiemmin asunut parisuhteessa. Kun parisuhde päättyy ja muutat asumaan lasten kanssa, voit hakea lapsilisään yksinhuoltajakorotusta.

Mikäli olet asunut yhdessä lasten toisen vanhemman kanssa, kannattaa teidän olla yhteydessä lastenvalvojaan ja keskustella elatussopimuksesta. Jos elatussopimus tehdään ja toisella vanhemmalla on puutteellinen maksukyky tai hän laiminlyö sovitun elatusavun maksamisen, Kelasta voi hakea elatustukea.

Asumiseen voit hakea yleistä asumistukea. Omistusasunto ei ole este hakea tukea vuokra-asuntoon. Tukea laskettaessa menoina huomioidaan vuokra-asunnon menot, mikäli omistusasunnosta on menoja, niillä ei ole tukeen vaikutusta. Arvion yleisestä asumistuesta voit laskea laskurilla.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi