Takautuva elatustuki

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
maikki95
Viestit:1
Liittynyt: 19 Maalis 2019, 19:50

Takautuva elatustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja maikki95 » 19 Maalis 2019, 20:06

Hei. Lapsen isän olisi pitänyt maksaa elatusapua yhteisestä lapsestamme jo syksystä 2018 alkaen, mutta tätä hän ei ole tehnyt. Lastenvalvoja on laskenut elatusavun määrän. Isä oli sairaslomalla muutaman kuukauden ja on nyt palannut töihin. Sovimme suullisesti pienemmästä elatusavusta sairasloman ajalle. Nyt exä ilmoitti ettei pystykään maksamaan. Onko minun mahdollista saada tällaisessa tapauksessa takautuvasti Kelan elatustukea ainakin tuon sairasloman ajalta?
Pystyykö elatusapua "kierrättämään" Kelan kautta, ettei vastaavaa tilannetta tulisi ts. Kela maksaisi äidille ja perisi maksun isältä, ettei hän voisi jättää maksamatta osuuttaan?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28778
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Takautuva elatustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 20 Maalis 2019, 15:43

Hei maikki95!

Voit hakea elatustukea laiminlyönnin perusteella. Elatustuen takautuva hakuaika on 3 kuukautta, joten tukea ei todennäköisesti myönnetä syksystä alkaen. Voit kuitenkin ilmoittaa mistä alkaen elatusapu on maksamatta. Kela perii elatusapua koko ajalta ja maksaa sen sinulle kun velkaa saadaan perittyä.

Mikäli elatustuki myönnetään, sen perusteena on elatussopimus ja Kela perii sopimuksen mukaisen elatusavun isältä. Suullinen sopimus pienemmästä elatusavusta ei siis vaikuta perintään. Kun elatustuki on myönnetty, se päättyy vasta elatussopimuksen päättyessä tai sinun pyytäessä lakkautusta. Eli vaikka isä saisi maksettua kertyneet rästit, elatustuki jatkuu Kelan kautta ja isä maksaa kuukausittaisen elatusavun Kelaan. Tämä olisikin sinun toiveen mukainen toimintatapa.

Ilman että elatusvelvollinen laiminlyö elatusavun maksun, elatustukea ei ole mahdollista saada eikä siis "kierrättää" Kelan kautta.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi