Elatusmaksu

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Katkaar
Viestit:1
Liittynyt: 05 Huhti 2019, 17:13

Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Katkaar » 05 Huhti 2019, 17:20

Hei! Sain juuri tietää, että exäni ei saa liitosta rahaa kolmeen kuukauteen, irtisanottiin syksyllä johtuen omista syistä... nyt ei pysty maksamaan elatustukea noina kuukausina, rahat loppu.
Miten kannattaa toimia? Saanko kelasta kuitenkin jotain tukea? Sen verran kiltti olen, etten millään voi viedä exältä viimeisiä rahoja hänen elämisestään. Ja lapsemme käy kuitenkin hänen luonaan säännöllisesti joka toinen vkonloppu.
Meillä tehty sopimus v.2011.
Mitä nyt pitäisi tehdä?

Avatar
Vieras

Re: Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Huhti 2019, 18:04

Jos elatusvelvollisen elatuskyky muuttuu, kannattaa varata aika lastenvalvojalle ja selvittää tilanne.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29637
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Huhti 2019, 11:04

Hei Katkaar!

Kuten vieras neuvoikin, niin voit olla asiasta yhteydessä lastenvalvojaan.

Voit hakea voimassa olevan elatusapusopimuksen perusteella Kelasta elatustukea sen vuoksi, että elatusvelvollinen on laiminlyönyt vahvistetun elatusavun maksamisen.

Laiminlyöntiin perustuva elatustuki on mahdollinen silloin, kun elatusapua on jäänyt maksamatta vähintään yhden kuukauden elatusavun määrän verran. Mikäli elatustuki laiminlyönnin perusteella myönnetään, voi elatusvelvollinen lyhentää velkaansa ainoastaan maksamalla jo erääntyneet ja tulevat elatusavut ja mahdolliset viivästyskorot Kelalle. Jos elatusvelvollinen ei maksa velkaansa hänelle lähetettävässä kirjeessä kerrotulla tavalla tai ota yhteyttä Kelaan maksujärjestelyistä sopimiseksi, siirretään velka Kelan toimesta ulosoton perittäväksi.

Täysimääräinen elatustuki on 158,74 e/kk (v.2019). Mikäli elatusapu on vahvistettu suuremmaksi kuin täysimääräinen elatustuki on, ja kun elatusvelvollinen maksaa elatusapuvelkaa, niin lapselle kuuluva osuus maksuista tilitetään Kelasta elatustuen saajalle.

Jos elatustuki päätös laiminlyönnin perusteella on myönnetty ja mikäli lastenvalvoja tekee takautuvalle ajalle uuden elatussopimuksen, tulisi elatustuki ja elatusvelvolliselta perittävä elatusapuvelka tarkistuttaa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi