Elatus

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Madaje

Elatus

Lukematon viesti Kirjoittaja Madaje » 19 Kesä 2019, 10:37

Hei,olen tehnyt lapsen isän kanssa elatussopimuksen,mutta isä ei maksa elatuksia,voinko siis tehdä kelalle elatushakemuksen kun maksu on kuukauden myöhässä?onko summa sama kuin sopimuksessa?silloinhan erääntyy jo seuraavan kuukauden maksukin,onko sitten siis maksussa 2 kuukauden maksut?pitääkö hakemus tehdä kelaan joka kuukausi erikseen?ja kelpaako kopio elatussopimuksesta kelaan että alkuperäinen jäisi itselle?
Kiitos vastauksesta.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29861
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 20 Kesä 2019, 09:49

Hei Madaje!

Voit hakea elatustukea laiminlyönnin perusteella, kun lapsen isä ei ole maksanut vahvistettua elatusapua. Laiminlyöntiin perustuva elatustuki on mahdollinen silloin, kun elatusapua on jäänyt maksamatta vähintään yhden kuukauden elatusavun määrän verran.

Elatustuen määrä riippuu siitä, millainen elatussopimus teillä on. Täysi elatustuki on 158,74 euroa kuukaudessa. Jos vahvistettu elatusapu on Kelan tukea suurempi eikä isä maksa elatusapua, Kela maksaa täyden elatustuen ja perii elatusvelvolliselta maksamatta jääneen elatusavun. Kun maksu on saatu perittyä, Kela maksaa perinnän jälkeen elatusavun ja elatustuen erotuksen sinulle. Kun haet elatustukea laiminlyönnin perusteella, niin hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa alkuperäinen elatussopimus, tämä mahdollisen perinnän vuoksi.

Kun Kela on myöntänyt elatustuen, ei sinun tarvitse joka kuukausi hakea sitä. Elatustukipäätös voidaan tehdä elatussopimuksen voimassa oloaikaan asti.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi