Elatussopimus joka vuosi kelaan?

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
maikkiiii

Elatussopimus joka vuosi kelaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja maikkiiii » 07 Loka 2019, 11:14

Hei!

Lapseni isän, eli elatusvelvollisen, tulot ovat vaihdelleet joka vuosi ja toisinaan hän on tahalleen jättänyt elatusmaksun maksamatta. Olemme myös joka vuosi tähän mennessä käyneet lastenvalvojalla uusimassa elatussopimuksen. Pian taas koittaa käynti LV:lla, ja mietinkin, jos isällä on nyt maksukykyä, elatussopimus voitaisi tehdä siihen asti kun lapsi täyttää 18 vuotta, jotta näiltä toistuvilta käynneiltä vältyttäisi. Maksu menee todennäköisesti jossain vaiheessa kuitenkin taas sen laiminlyönnistä johtuen KELAn maksettavaksi, ja kysymykseni siis kuuluukin, että täytyykö tässä tapauksessa sopimus kuitenkin käydä uusimassa joka vuosi lastenvalvojalla ja toimittaa tämä uusittu sopimus sitten taas KELAan? Silloinhan, jos isä on vähävarainen ja elatusmaksut menevät suoraan KELAn maksettavaksi, niin sopimus tehdään aina vain yhdeksi vuodeksi eteenpäin.

Kiitos etukäteen vastauksesta!

Avatar
maikkiiii

Re: Elatussopimus joka vuosi kelaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja maikkiiii » 07 Loka 2019, 11:49

Ai niin, vielä lisäkysymys: Jos isä laiminlyö jälleen elatusmaksut suoraan sopimuksen alusta asti, niin tuleeko minun taas hakea niitä takautuvasti KELAlta, vai onko mahdollista suoraan nyt sopimuksen teon jälkeen saada KELA maksamaan elatusmaksut ja perimään sen isältä? Isä hyvin todennäköisesti ei niitä minulle suoraan maksa uusitusta sopimuksesta huolimatta, ja maksut ovatkin viime syksystä asti hoitanut KELA ja perinyt ne isältä.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29842
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatussopimus joka vuosi kelaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 08 Loka 2019, 13:32

Hei maikkiiiii!

Elatustuki voidaan myöntää elatussopimuksen voimassaolon ajalle. Jos sopimus on voimassa 18-vuotiaaksi asti, tuki voidaan siis myöntää siihen saakka. Mikäli elatussopimusta muutetaan tänä aikana, uusi sopimus tulee toimittaa Kelaan ja elatustuki päätöstä muutetaan sen mukaisesti.

Kela ei siis edellytä tekemään sopimusta joka vuosi uudelleen, mutta sopimusta olisi hyvä tarkistaa tulojen muuttuessa. Tämä on elatusvelvollisen edun mukaista. Mikäli elatustuki on myönnettynä laiminlyönnin perusteella, Kela perii häneltä elatusapua sopimukseen määritetyn elatusavun verran.

Elatustukea voi hakea Kelasta laiminlyönnin perusteella, kun elatusvelvollinen on jättänyt vähintään yhden kuukauden elatusavun maksamatta. Elatussopimuksessa on määritetty milloin elatusapu tulisi maksaa ja mistä alkaen sopimus on voimassa.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi