Elatusavun takaisinperintä

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Pekopoika

Elatusavun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekopoika » 11 Marras 2019, 17:17

Moi. Lapseni asuu minulla kokonaan ja en ole hakenut elatustukia lapsen äitiltä ollenkaan. Eli jos haen sitä ja lapsen äitillä ei ole mitään tuloja on ilmeisesti Kelan rahalla. Eli maksaja on ilmeiseti kela koska äitillä minimitulot. Hän väittää että joutuu maksaan ne takasin kelalle jos alan niitä hakemaan? Eli joutuuko hän niitä maksaan takaisin, jos hän vaikka menisi töihin tms?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29792
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatusavun takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 12 Marras 2019, 15:02

Hei Pekopoika!

Elatustukea voi hakea Kelasta elatussopimuksen perusteella. Mikäli kyseessä olisi ns. nolla sopimus eli lastenvalvoja on katsonut, ettei elatusvelvollisen tarvitse maksaa elatusapua ollenkaan, niin tällöin häneltä ei myöskään Kelan toimesta peritä mitään.

Jos lastenvalvoja määrää elatusvelvolliselle elatusapua maksettavaksi ja hän ei elatusapua maksa, niin tällöin elatustukea voi hakea laiminlyönnin perusteella. Tällöin Kela maksaa hakijalle elatustukea ja perii elatusvelvolliselta kaikki maksamatta jääneet elatusavut viivästyskorkoineen sekä jatkossa kuukausittain erääntyvät elatusavut. Mikäli elatusapua ei makseta Kelaan, niin siirtyy perintä ulosottoon.

Elatustukea voi hakea myös erotustukena, jos lastenvalvoja on määrännyt elatusavun määrän täyttä elatustukea pienemmäksi puutteellisen elatuskyvyn vuoksi. Tällöin voidaan myöntää täyden elatustuen ja elatusavun erotus. Mikäli elatusvelvollinen ei maksa hänelle määrättyä osuutta, voi elatustukea edelleen hakea myös laiminlyönnin perusteella.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi