Elatusmaksu

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Laila Lehtonen

Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Laila Lehtonen » 10 Tammi 2020, 16:27

HEi! Mitenkä toimia, kun lasten isän pitäisi maksaa kahdesta lapsesta 400 e kuussa. Maksupäivä olisi 2. Päivä.. mutta sovittu että maksaa 10. päivä. Nyt on menty muutama kuukausi niin, että olen joutunut rahojen perään kyselemään. Tänäänkin kyselin ja ilmoitti että maksaa ensi viikolla. Rahat ovat meille tärkeitä, kun olen yksinhuoltajana neljällä lapsella. Isä kuitenkin käy töissä, elää prameesti, matkustelee jne.
Pystynkö Kelasta hakemaan elatustukea, kun en pysty turvautumaan siihen, että isä maksaa rahoja ajallaan tai ylipäätänsä ollenkaan.

Terveisin, Laila Lehtonen

Avatar
Harmillista

Re: Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Harmillista » 10 Tammi 2020, 19:17

Hei!
Harmillinen tilanne sinulla ja ymmärrän että taloustilanne on kurja kun joudut elatusapua odottamaan lasten isältä. Valitettavasti tähän ei ole muuta keinoa kun ottaa yhteyttä kelaan tai laittaa maksuja suoraan ulosottoon. Molemmissa tapauksissa tulee olla vahvistettu sopimus elatusavusta. Sopimuksen voi vahvistaa lastenvalvoa mikäli vanhemmat ovat yksimielisiä elatusavun määrästä. Muussa tapauksessa tarvitataan tuomioistuimen vahvistama päätös.

Itselläni on ollut kutakuinkin samanlainen tilanne. Rahan perään saa kysellä lasten isältä ja sen lisäksi hän on maksanut oman mielensä mukaan eri summia kuin mitä päätöksessä on määrätty. Asia menee nyt kelan kautta ja kela maksaa lasten elatusavun ja perii isältä maksun. Näin maksut ovat tilillä aina oikeaan aikaan.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30637
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatusmaksu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 13 Tammi 2020, 08:58

Hei Laila!

Harmi kuulla tilanteesta. Kelasta voit hakea elatustukea laiminlyönnin perusteella, jos kuukauden elatusapu on jäänyt maksamatta. Voit tietysti laittaa hakemusta jo aiemmin vireille, mikäli maksuissa on viivästystä ollut aiemminkin, niin asia lähtee selvittelyyn. Voit myös hakea saatavia ulosoton kautta.

Jos haet elatustukea Kelalta, niin toimita alkuperäinen elatussopimus liitteeksi Kelaan.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi