Elatustuet isovanhemmille

Milloin Kela maksaa elatustukea? Miten elatustuki määräytyy? Kysy ja keskustele elatustuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Mymmeli1960
Viestit:1
Liittynyt: 05 Heinä 2020, 16:30

Elatustuet isovanhemmille

Lukematon viesti Kirjoittaja Mymmeli1960 » 05 Heinä 2020, 16:43

Miten meidän tulisi toimia ,jotta saisimme pojantyttäremme elatustuet(ja mahd.lapsilisät ) meille.Poikamme on luonamme kirjoilla ja nyt hänen 15v.tyttärensä on asunut meillä vuodenvaihteesta alkaen.Hän on kirjoilla vielä toistaiseksi äitinsä luona ,mutta käy siellä n.kuukauden välein.Äiti ei kustanna tytön menoja juurikaan,ei anna käyttörahaa eikä ostosrahaa mikäli olemme menossa esim.Ideaparkkiin.Olemme itse antaneet tytölle rahaa pieniä kotitöitä vastaan.Nyt tyttö pääsi lukioon opiskelemaan ja me esim.hankimme hänelle tietokoneen.Isältään tyttö saa toisinaan hieman rahaa.Taloudellinen tilanteemme ei ole paras mahdollinen,mieheni on eläkkeellä ja itse teen osa-aikaisesti töitä.Eli onko mitään mahdollista siirtää näitä rahoja "meidän käyttöömme" jotta voisimme antaa tytölle meikki-ja vaaterahaa ?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30138
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Elatustuet isovanhemmille

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Heinä 2020, 15:33

Hei Mymmeli1960!

Kerroit, että te tosiasiallisesti huolehditte hänestä, tällöin voitte hakemuksilla hakea elatustukea ja lapsilisää itsellenne. 15-vuotias lapsi voi myös hakea tukia itselleen, jos asuu itsenäisesti. Tukiin saattaa vaikuttaa se, että tyttö ei ole kirjoilla luonanne ja mahdollisen osoitteenmuutoksen jälkeenhän asuisi samassa osoitteessa isänsä kanssa.

Jos haette tukia itsellenne, lapsen huoltajalle lähetetään kuulemiskirje ennen päätöksen antamista. Tarvittaessa myös kunnan sosiaalihuollon toimielimeltä voidaan pyytää lausuntoa asiaan.

Perheenne tilanne ei ole aivan yksinkertainen. Olisi varmasti hyvä, että olette yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Tällöin asiaa voidaan kartoittaa tarkemmin ja neuvoa lisää.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi