16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Muumi+2
Viestit:1
Liittynyt: 24 Syys 2021, 09:20

16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Muumi+2 » 24 Syys 2021, 09:26

Hei,
Tyttäreni haluaa hakea erityislukioon toiselle paikkakunnalle ensi syksystä alkaen, hän on tuolloin 16-vuotias. Lukio on osa oppivelvollisuutta eli ilmainen. Saako hän mitään tukia (opintoihin / asumiseen ) ? Hän täyttää 17-vuotta helmikuun alussa 2023, miten tilanne muuttuu sen jälkeen?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36313
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: 16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Syys 2021, 14:29

Hei Muumi+2!

16-vuotiaallakin voi olla oikeus opintotukeen, silloin tosin olisi edellytys että hänestä maksettava lapsilisä lakkautettaisiin. (Lapsilisän saaja voi ilmoittaa muutoksesta omissa kela tiedoissaan)

On kuitenkin hyvä huomioida se, että vanhempien tulot vaikuttavat opintorahaan ja Itsenäisesti asuvan 17-vuotiaan tai nuoremmman opintorahan vähimmäsimäärä on 103,12 eur/kk. Opintolainann määrä olsii enintään 300 eur/ opintotuki kuukausi.

Voit arvioida opintotuen määrän laskurilla. Laita laskuriin iäksesi 17 vuotta, jos sinusta maksettava lapsilisä on lakkautettu. www.kela.fi/laskurit#opiskelij-1

Lisäksi Alle 18-vuotiaana voi saada yleistä asumistukea vain silloin, jos on omia säännöllisiä tuloja. Tuloksi riittää opintotuki (opintoraha/lainantakaus), tai jos opintotukioikeutta ei ole, niin silloin tuloja tulisi olla vähintään työttömyysetuuden verran (n. 700€/kk).

Voit tehdä arvion asumistuen määrästä laskurilla: www.kela.fi/laskurit#asumisen-tuet

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
MaMaMaMas

Re: 16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja MaMaMaMas » 05 Loka 2021, 16:52

Hei!

16 vuotta täyttävä tyttäreni muutti omaan vuokra asuntoon samalla paikkakunnalla. Täytyykö asumistuen saamiseen hakea opintoraha lapsilisän sijaan (useampi lapsi joten lapsilisät laskisi lakkautuksen myötä) vai riittääkö pelkkä lainatakaus?

Avatar
Vieras

Re: 16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Loka 2021, 17:43

Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen kun Et asu vanhempasi luona, olet alle 17-vuotias etkä voi saada muuta opintorahaa, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Voit kuitenkin saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.

Jos saa opintolainaa niin se riittää saamaan asumistuen.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36313
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: 16-vuotiaan yksin asuvan lukiolaisen tuet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Loka 2021, 10:26

Hei MaMaMaMas!

Opintolainan valtiontakaus on osa opintotukea. Opintolainan valtiontakaus riittäisi siihen, että alaikäiselle yksin asuvalle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki. Lainaa ei ole pakko nostaa.

Alle 17-vuotias voi olla oikeutettu saamaan opintolainen valtiontakauksen, vaikka lapsilisä olisikin maksussa. Tämä edellyttää, että vanhempien tulot ovat alle 64 400 euroa vuodessa.

Jos vanhempien tulot ovat yli 64 400 euroa vuodessa, opiskelijasta maksettava lapsilisä kannattaa mahdollisesti lakkauttaa. Kun lapsilisä on lakkautettu, vanhempien tulot eivät enää vaikuta opintotuen saamiseen ja opiskelija voi saada opintorahan perusmäärän ja lainatakauksen sekä näiden lisäksi myös yleisen asumistuen.

Ystävällisin terveisin
Sinikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi