17 vuotiaan opintolaina

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
JSSK

17 vuotiaan opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja JSSK » 12 Touko 2019, 16:11

Olen 17-vuotias, joten en saa tällä hetkellä opintotukea vanhempien tulojen ollessa liian suuret, mutta muutan elokuussa tai kesän lopussa pois vanhempien luota, joten sen uuden muutoksen takia alan saamaan silloin opintotukea. Minulle on kuitenkin jäänyt todella epäselväksi se, että voinko silloin saada myös opintolainan valtiontakauksen? Tällä hetkellä en siis saa, koska en saa opintotukeakaan.

Netissä lukee asiat vähän epäselvästi:

”Elokuusta 2019 alkaen vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaalle myönnettävään opintorahan perusmäärään tai asumislisään, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona. Vanhempien tulot vaikuttavat elokuun jälkeenkin opintorahan oppimateriaalilisään, opintorahan vähävaraisuuskorotukseen ja ___joissain tilanteissa myös opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.___”

Missä tilanteessa se siis vaikuttaa ja missä ei? En löytänyt mistään tarkennusta tuohon asiaan.

Ja voiko opintolainaa saada ilman valtiontakausta?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28567
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: 17 vuotiaan opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 13 Touko 2019, 12:45

Hei, kun 17-vuotiaana muutat asumaan elokuussa tai sen jälkeen itsenäisesti, voit saada opintolainan valtiontakauksen 300 e/kk vanhempiesi tuloista riippumatta. Vanhempien tulot voivat vaikuttaa alle 17-vuotiaan itsenäisesti asuvan opiskelijan mahdollisuuteen saada opintolainaa. Opintolainaan sisältyy aina valtiontakaus.

Opintorahaa voit saada itsenäisesti asuvana 17-vuotiaana 101,74 euroa kuukaudessa. Vanhempien pienet tulot (korkeintaan 41 100 tai alle vuodessa) voivat suurentaa tuota opintorahan perusmäärää, mutta eivät voi pienentää sitä. Opintotuen asumislisää voi saada vain tai kansan- tai urheiluopistoissa opiskellessa ja maksullisessa asuntolassa asuen sekä ulkomailla opiskellessa. Kaikissa muissa tilanteissa asumisen tukimuoto on yleinen asumistuki https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki.

Ystävällisin terveisin
Eeva-Maria | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi