UKK: Oppimateriaalilisä

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja yksityiset oppilaitokset. Opintoraha ja opintolaina. Minkä ikäisenä voit saada tukea? Milloin vanhempien tulot vaikuttavat ja miten?

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33409
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

UKK: Oppimateriaalilisä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 04 Heinä 2019, 15:28

Usein kysyttyä opintorahan oppimateriaalilisästä

Opintorahan oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk, ja sitä voidaan myöntää 1.8.2019 alkaen.

Kuka voi saada oppimateriaalilisää?

Voit saada oppimateriaalilisää, jos
• olet lapseton ja naimaton opiskelija
• vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa
• asut vanhempasi luona ja olet alle 20-vuotias tai asut itsenäisesti ja olet alle 18-vuotias.
Oppimateriaalilisää voivat saada myös 15- ja 16-vuotiaat, vaikka he eivät lapsilisästä johtuen voi saada muuta opintorahaa.

Pitääkö oppimateriaalilisää hakea? Miten oppimateriaalislisää haetaan?
Jos jo saat opintotukea, Kela on myöntänyt oppimateriaalilisän automaattisesti kaikille niille, jotka sen voivat saada. Oppimateriaalilisää koskevat opintotukipäätökset on tehty touko- ja kesäkuussa. Tarkista, millainen on sinun viimeisin opintotukipäätöksesi.
Jos olet sitä mieltä, että sinun pitäisi saada oppimateriaalilisä, mutta sitä ei ole sinulle lisätukena myönnetty, kysy asiaa Kelan asiakaspalvelusta.
Jos et vielä saa mitään opintotukea (opintorahaa, opintolainan valtiontakausta tai opintotuen asumislisää), mutta olisit oikeutettu oppimateriaalilisään, hae opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella OT 1.

Miksi hakemuksessa ei ole omaa kohtaa oppimateriaalilisälle?
Kun haet opintotukea, Kela tutkii automaattisesti, mitä kaikkia opintotuen osia voit saada (opintoraha, huoltajakorotus, oppimateriaalilisä, asumislisä). Sinun ei tarvitse itse osata näitä hakea. Opintolainan valtiontakauksen hakemista kysytään kuitenkin erikseen.

Tarvitaanko jotain liitteitä?
Jos opintotukihakemukseen tarvitaan liitteitä, saat siitä tiedon asiointipalvelusta. Tarvittavat liitteet on myös ilmoitettu paperilomakkeessa. Opintotukihakemukseen ei yleensä tarvita liitteitä.

Voiko huoltaja hakea oppimateriaalilisän alaikäisen osalta?
Kaikki opiskelijat voivat itse hakea opintotukea. Vanhempi tai muu huoltaja voi kuitenkin hakea opintotukea alaikäisen puolesta tai voitte tehdä hakemuksen yhdessä.
Jos huoltaja hakee tukea alaikäisen puolesta, hakemusta ei voi täyttää verkossa. Opintotuen hakemuslomake OT 1 toimitetaan Kelaan postitse tai palvelupisteeseen.

Voidaanko oppimateriaali maksaa alaikäisen osalta huoltajan tai vanhemman tilille?
Opintotuki maksetaan kuukausittain opintotukihakemuksessa ilmoitetulle tilille. Se voi olla opiskelijan tai hänen huoltajansa tili.

Miten toimitaan, kun alaikäisellä ei ole omaa tilinumeroa tai pankkitunnuksia?
Jos alaikäisellä ei ole omaa tilinumeroa tai pankkitunnuksia, hän voi kirjautua Kelan asiointipalveluun mobiilivarmenteella tai hakea opintotukea hakemuslomakkeella OT 1. Opintotuki voidaan maksaa huoltajan tilille.

Kenen tulot huomioidaan oppimateriaalilisässä?
Opintotuessa huomioidaan niiden vanhempien tai sen vanhemman tulot, jonka luona opiskelija asuu tai viimeksi asui. Kyse on bruttotuloista ja tuloja saa olla enintään 41 100 euroa vuodessa, jotta oppimateriaalilisän voi saada. Kaikki säännöt löytyvät täältä: www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot. Lisäksi opiskelijan pitää huolehtia siitä, että hänen omat tulonsa eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa.
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi